Idrottsrörelsen har en unik möjlighet när det gäller att påverka unga att göra medvetna val kring alkohol. Här har vi samlat våra bästa råd till dig som är engagerad i en idrottsförening.

Enligt Riksidrottsförbundet ska alkohol inte förekomma bland vare sig ledare eller aktiva i samband med barn- och ungdomsverksamhet. Samtidigt vet vi att många unga kommer i kontakt med alkohol genom idrotten och att det finns sportsammanhang där alkohol upplevs som en naturlig del, till exempel när man tittar på fotboll eller firar framgångar.

För att idrotten ska kunna vara en trygg och hälsosam miljö för barn och unga är det viktigt att idrottsföreningar tar sitt ansvar och arbetar alkoholförebyggande. Här är våra bästa råd:

1. Ta fram en alkoholpolicy

Beskriv så konkret som möjligt hur föreningen förhåller sig till alkohol i olika situationer. Se till att aktiva, styrelse, ledare och föräldrar känner till vad som gäller.

2. Utbilda era ledare

Barn- och ungdomsledare har en unik möjlighet att göra skillnad, då de är en förebild för många unga. Det är därför viktigt att förse dem med kunskap kring hur de kan prata om alkohol och hur de kan stötta barn i familjer med missbruk. Använd gärna broschyrerna “Ledarkollen” och “Avgörande ögonblick” i era ledarutbildningar. 

Ladda ner Ledarkollen som PDF / tryckfil

Ladda ner Avgörande ögonblick som PDF / tryckfil.

3. Se över era sponsorer

Tänk på att marknadsföring av alkohol inte får riktas till personer under 25 år. Se över vilka budskap som syns på era klubbkläder, lokaler, matchprogram etc.

4. Ha nolltolerans när barn och unga är med

Sälj eller servera inte alkohol under föreningsevenemang där barn och ungdomar är med. Kontrollera även att ingen tar med sig egen alkohol till sådana tillställningar.

Fotboll utan fylla – ett gott exempel

Att kombinationen fotboll och alkohol kan skapa problem är ingen hemlighet. Därför startade IQ och STAD (Stockholm förebygger Alkohol- och drogproblem) tillsammans med fotbollsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby satsningen “Fotboll utan Fylla” 2016 och projektet drevs aktivt fram till 2019.

Projektet Fotboll utan Fylla uppnådde följande resultat i samband med att AIK, Djurgården och Hammarbys allsvenska herrmatcher:

  • Andelen kraftigt berusade personer sjönk med 40 procent
  • Andelen kraftigt berusade personer som nekades inträde på arenorna ökade med 154 procent
  • Andelen kraftigt berusade personer som nekades att köpa alkohol inne på arenorna ökade med 78 procent.

Här kan du lära dig mer och alkohol och idrott:

Så påverkar alkohol din träning