Att ta ett glas för att varva ner eller döva jobbiga känslor är relativt vanligt. Här berättar vi varför det inte är någon bra idé. Du får också lära dig mer om sambandet mellan alkohol och psykisk ohälsa.
Alkohol påverkar hjärnans signalsubstanser, som reglerar våra känslor och vårt humör. Det förklarar varför många använder alkohol som “medicin” när de är stressade, ledsna, oroliga, ångestfyllda eller deprimerade. Till en början kan det ge en känsla av lugn och välbefinnande, men effekten är kortvarig. När alkoholen lämnar kroppen kan de negativa känslorna istället förstärkas och man mår ofta sämre dagen efter.
Ytterligare en aspekt att ta hänsyn till är att regelbunden alkoholkonsumtion skapar en obalans i hjärnan, som gör oss mer stresskänsliga och ökar risken för sömnproblem, depression och ångest. Att använda alkohol som “medicin” kan med andra ord påverka din psykiska hälsa negativt, både på kort och lång sikt. Om du har alkoholberoende och/eller depression i familjen bör du vara extra försiktig, då båda dessa sjukdomar till viss del är ärftliga.
Om du upplever att du använder alkohol som “medicin” bör du se över dina alkoholvanor. Med vårt självtest Alkoholprofilen får du koll på dina vanor och tips om du vill förändra dem.
Visste du att?
- Det är vanligare att hög alkoholkonsumtion orsakar psykisk ohälsa än tvärtom.
- Hög alkoholkonsumtion ökar risken för depression och självmord markant.
- Att gå från hög till låg alkoholkonsumtion påverkar den psykiska hälsan positivt.
Här kan du lära dig mer om alkohol och psykisk hälsa
Behöver du prata med någon?
1177
Här hittar du mer information om när och var du kan få hjälp, om det behövs.
Kontakt
MIND
Mind arbetar för psykisk hälsa och stödjer människor i kris. Hos Minds hittar du Självmordslinjen, Föräldralinjen, Äldrelinjen samt ett samtalsforum.
Kontakt
Alkoholhjälpen
Alkoholhjälpen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du stöd av utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.
Kontakt