Du känner säkert till att man inte kan köpa alkohol i vanliga mataffärer i Sverige, men vet du varför det är så? Här går vi igenom några av de viktigaste delarna i lagstiftningen kring alkohol.
Alkohol regleras noggrant i Sverige. Vi har lagar och riktlinjer kring allt från tillverkning till marknadsföring och beskattning. Syftet är att begränsa alkoholkonsumtionen och på så sätt minska de negativa effekterna av alkohol. Här kan du läsa mer om vilka risker alkohol medför på individnivå och hur alkohol skadar vårt samhälle.
Bara Systembolaget får sälja alkohol
I många länder kan man köpa alkohol i vanliga matbutiker, men i Sverige har Systembolaget ensamrätt att sälja alkohol starkare än folköl. Det kallas monopol och är en viktig del av den svenska alkoholpolitiken.
Grundtanken med monopolet är att försäljningen av alkohol ska ske utan privat vinstintresse, vilket minskar drivkraften att sälja så mycket som möjligt. Monopolet gör det även möjligt för staten att begränsa tillgången till alkohol i form av antal butiker, öppettider och regler kring vem man får sälja till.
Genom att begränsa tillgängligheten och hålla priset på en nivå som inte uppmuntrar överkonsumtion bidrar monopolet till att minska den totala alkoholkonsumtionen i Sverige och därmed också antalet alkoholrelaterade skador.
Åldersgränser i Sverige
- 18 år: Du får köpa folköl i butik, och starkare drycker på restauranger och barer
- 20 år: Du får köpa alkohol på Systembolaget
- 25 år: Företag får rikta reklam för alkohol till dig
Det här gäller på krogen
I Sverige måste du vara 20 år för att få köpa alkohol på Systembolaget, men på restauranger och barer räcker det med att vara 18 år. Att det är en lägre åldersgräns på krogen förklaras av att alkoholen då dricks på plats, i sällskap med andra gäster och med personal som ser vad som händer. Personalen får dessutom inte servera alkohol till någon som redan är märkbart berusad.
Endast krogar med ett så kallat serveringstillstånd får servera alkohol. För att få ett serveringstillstånd måste ägaren uppvisa tillräcklig kunskap om lagar och regler kring alkohol. Kommunen ger ut tillstånden och ansvarar också för tillsynen, vilket innebär att de kontrollerar att lagarna följs. Krogar som serverar alkohol till minderåriga eller till någon som är märkbart berusad kan förlora sitt serveringstillstånd.
Visste du att?
Reklam för alkohol får inte riktas till personer under 25 år.
Har du sett marknadsföring som riktar sig mot unga?
Alkoholgranskningsmannen granskar branschen och där kan du anmäla reklam som du tycker strider mot reglerna.
Här kan du lära dig mer om alkohol och lagstiftningen i Sverige
Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?
Alkoholprofilen
Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.
Testa dina vanor
ALKOHOLSNACKET
Är du orolig för en annan vuxens alkoholvanor? Ta hjälp av IQs digitala tjänst Alkoholsnacket.
Till tjänsten
Alkoholhjälpen
Kontakt