Har du hört talas om bakfylla, eller upplevt det själv? Här får du veta varför man kan må dåligt dagen efter man druckit alkohol och vad du kan göra för att lindra besvären – eller undvika dem helt.

När man pratar om bakfylla, baksmälla eller att vara bakis syftar man på de besvärande symptom man kan uppleva dagen efter att ha druckit alkohol. Det kan innebära allt från huvudvärk och illamående till trötthet och ångest – eller lite av alltihop.

Därför blir man bakfull

Eftersom alkohol är vattenlösligt tas det upp av alla våra organ. Det gör att man kan uppleva en mängd olika symptom dagen efter att man har druckit, men exakt vad som händer i kroppen kan inte ens forskarna svara på. Det man vet är att kroppen producerar mer urin än vanligt, vilket resulterar i vätskebrist, som i sin tur kan orsaka huvudvärk. Samtidigt jobbar levern hårt med att bryta ner alkoholen, vilket kan orsaka illamående.

“Oavsett hur kvällen har varit vaknar man alltid upp dagen efter med en liten klump i magen. Man behöver inte ha gjort något som man direkt ångrar och inget behöver ha gått fel, men det känns typ aldrig riktigt bra dagen efter.”

Isak, 20

Alkohol påverkar även de signalsubstanser i hjärnan, som reglerar vårt humör och våra känslor. Det är en förklaring till att man kan uppleva ångest dagen efter att man har druckit – men inte den enda. Alkohol påverkar även vårt omdöme, vilket ökar risken att man gör något man ångrar när man dricker och känner skam för i efterhand. Här kan du läsa mer om alkohol och psykisk hälsa.

Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?

Alkoholprofilen

Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.

Testa dina vanor

ALKOHOLSNACKET

Är du orolig för en annan vuxens alkoholvanor? Ta hjälp av IQs digitala tjänst Alkoholsnacket.

Till tjänsten

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du stöd av utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

Kontakt