2016.11.18

Nu släpps boken Bästa festen – för en smartare alkoholkultur i studentlivet

– Jag är glad och stolt över den här boken som jag verkligen hoppas kommer leda till en ökad inkludering, ännu roligare och ännu fler fester med en förändrad alkoholkultur inom studentlivet. Jag vill även passa på att tacka alla medverkande kårer och nationer i Bästa Festen, utan deras engagemang hade det inte blivit någon bok, säger Caroline Sundberg, ordförande Sveriges förenade studentkårer.

Projektet Bästa Festen har drivits av Sveriges förenade studentkårer och IQ tillsammans med studentkårer och nationer från hela landet. Under två år har de medverkande kårerna och nationerna skapat ett mer inkluderande studentliv och förändrat alkoholkulturen genom att jobba med allt ifrån hur man arrangerar sittningar till att ta fram nya policy- och handlingsplaner kring alkohol. 

I boken ”Bästa Festen - för en smartare alkoholkultur i studentlivet” finns nu för första gången arbetet inom ramen för projektet Bästa Festen summerat. Initialt kommer boken att distribueras till samtliga kårer och nationer, länsstyrelserna och studenthälsorna runt om i Sverige. Boken finns tillgänglig digitalt på www.bästafesten.se.

– Jag hoppas och tror att alla metoder, tips, övningar, förslag och festknep som finns i boken kommer bidra till en smartare alkoholkultur i studentlivet, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

De kårer och nationer som varit med i Bästa festen och bidragit till boken är: Blekingska nationen, TLTH Lund, LundaEkonomerna, Blekinge studentkår, Gefle studentkår, Jönköpings studentkår, Kungliga Musikhögskolans Studentkår, Linnéstudenterna, Mälardalens studentkår, NTK Umeå, Studentkåren Malmö, Sahlgrenska akademins Studentkår, Studentkåren vid Högskolan Väst, StuFF, Studentkåren Östersund, SöderS, V-Dala nation, Västgöta nation, Uplands nation, Snerkes nation & Norrlands nation.

Kontaktinformation

Caroline Sundberg, ordförande SFS, telefon 08-545 701 05 alt e-post caroline.sundberg@sfs.se

Juan-Pablo Roa, vd IQ, telefon 0709-79 58 55 alt e-post juan-pablo@iq.se

Besöka gärna även www.bästafesten.se för ytterligare information

________________________________________________________

Sveriges förenade studentkårer, SFS, arbetar för studenternas bästa genom att påverka den nationella politiken. Vi arbetar med studenters trygghet och rätten till en bra utbildning. Vi samlar landets studentkårer och representerar över 300 000 studenter och doktorander.

IQ är en organisation som verkar för en smartare syn på alkohol. IQ:s verksamhet består av informationsinsatser, rapporter och undersökningar inom aktuella alkoholfrågor samt ett rikstäckande nätverk av aktörer inom alkoholområdet. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. 

Bästa Festen - för en smartare alkoholkultur i studentlivet, är en satsning som SFS och IQ driver tillsammans, och som bland annat finansieras av Allmänna arvsfonden. Bästa festen riktar sig till kårer och nationer som vill förändra sin egen alkoholkultur.


2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.
2017.06.07

Skolavslutning oroar tonårsföräldrar

Drygt 8 av 10 (84 procent) tonårsföräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen och 4 av 10 är oroliga för att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med skolavslutningen. 6 av 10 tror även att deras tonårsbarn kommer att dricka sig berusad innan 18-års ålder.
2017.05.28

Tre av fyra studenter riskkonsumerar alkohol

Alkoholkonsumtionen och berusningsnivån bland studenter som besöker fester vid svenska universitet och högskolor är hög. Hela 74 procent av studenterna har alkoholvanor som innebär risk för fysiska, psykiska eller sociala skador. Det visar en ny rapport från IQ som presenteras idag.
2017.05.08

Stark alkoholkultur i studentlivet visar ny undersökning från IQ

Nästan 6 av 10 studenter anser att det finns traditioner inom studentlivet där det är självklart att man ska dricka alkohol. Drygt var fjärde svarande uppger även att de tror att det är svårare att passa in på deras universitet/högskola om man inte dricker alkohol. Det visar en undersökning som har genomförts på uppdrag av IQ, bland 6 808 högskolestuderande vid 16 olika studentkårer och nationer runt om i Sverige.
2017.04.27

Många föräldrar runt om i Sverige oroliga inför Valborg

Drygt var tredje förälder (35 procent) uppger att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med Valborg. I Kalmar län var motsvarande siffra 44 procent (högst) och i Norrbottens län var siffran 23 procent (lägst). Knappt åtta av tio (79 procent) svarar även att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol, men bara nio procent tror att det är vanligt att deras egna tonårsbarn dricker alkohol. Det visar en undersökning bland 2 927 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat göra.
2017.03.30

Nya filmer ska minska fyllan på fotboll

Hur skulle det se ut om vi betedde oss på samma sätt på föräldramöten eller biografer som vissa gör på fotboll? Svaret finns i de nya filmerna från satsningen Fotboll utan Fylla som har premiär idag.