2015.09.24

14 nya kårer och nationer antagna till Bästa Festen

Nu är det klart vilka 14 nya kårer och nationer som ansluter sig till IQ:s och Sveriges förenade studentkårers (SFS) satsning Bästa Festen. Bästa Festen syftar till att skapa ett studentliv där alkohol kan finnas med men inte står i fokus.

– Nio kårer och nationer har arbetat sedan i våras för att skapa ett mer inkluderande studentliv. Nu kliver ytterligare 14 kårer och nationer på tåget. Det är tydligt att det finns ett stort engagemang i studentrörelsen för att förändra den egna alkoholkulturen, säger Caroline Sundberg, ordförande SFS.

De fjorton nya studentkårerna och nationerna som nu går med i Bästa Festen är: Umeå Naturvetar- och teknologkår, Studentkåren för utbildningsvetenskap och Filosofisk fakultet (StuFF) i Linköping, Jönköpings Studentkår, Linnéstudenterna i Växjö och Kalmar, Gefle studentkår, Gymnastik- och Idrottshögskolans Studentkår, Sahlgrenska akademins studentkår (SAKS), Kungliga Musikhögskolans Studentkår och SöderS på Södertörn. Dessutom ansluts fem nationer: Blekingska nationen i Lund och Norrlands nation, Södermanlands-Nerikes nation, Uplands nation och Västgöta nation i Uppsala.

De medverkande studentkårerna och nationerna i Bästa Festen kommer bland annat arbeta med att:

  • hitta nya metoder för att arrangera alkoholsmarta pubar, klubbar, baler, sittningar, mottagningsverksamhet och andra festarrangemang. 
  • kartlägga alkoholkulturen och bygga upp tydliga strukturer, policys och handlingsplaner för studentkåren som rör sociala arrangemang och alkohol.

– Det är väldigt roligt att så många nationer och studentkårer nu ansluter sig till Bästa Festen. Jag är övertygad om att arbetet inom ramen för Bästa festen kommer att resultera i en smartare alkoholkultur och ett mer inkluderande studentliv där alkohol kan finnas med men inte står i fokus, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Läs mer om Bästa Festen på bastafesten.se

För ytterligare information:
Caroline Sundberg, ordförande SFS, kontaktas via Clara Berglund, pressekreterare, 076-673 97 83, e-post: clara.berglund@sfs.se
Magnus Jägerskog, vd IQ, 070-227 70 35, e-post: magnus@iq.se


2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.