2015.09.21

Magnus Jägerskog lämnar IQ

Magnus Jägerskog tillträdde som vd för IQ våren 2011 och väljer nu att gå vidare till posten som generalsekreterare för Bris. Under de snart fem år som Magnus varit vd för IQ har organisationen etablerat sig som en välkänd, trovärdig och viktig aktör för att minska alkoholens skadeverkningar.

Magnus Jägerskog avslutar sitt uppdrag på IQ under mars månad 2016, då han även tillträder sin nya tjänst hos Bris. Rekryteringen efter en efterträdare startar omgående.

- Jag är väldigt stolt över det arbete IQ bedrivit under min tid som vd. Vi har hela tiden utmanat oss själva, gått in på nya arenor och utvecklat verksamheten. IQ består av ett fantastiskt team av medarbetare som jag är övertygad om kommer att fortsätta lyfta IQ och göra skillnad i samhället, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Inom ramen för IQs arbete finns bland annat ett rikstäckande nätverk, breda kampanjer och Tonårsparlören som skickas hem till 100 000 tonårsföräldrar varje år. IQ ligger även bakom Sveriges största alkoholtest Alkoholprofilen.se och undersökningen IQs Alkoholindex. På senare tid har IQ, tillsammans med SFS, även starta studentsatsningen Bästa Festen.

- Magnus har verkligen bidragit till att IQs röst hörs och hörts i många sammanhang. Han har under sin tid som vd utvecklat verksamheten och idag står IQ starkt inför framtiden. Jag kommer att sakna Magnus samtidigt som jag också är stolt över det viktiga uppdrag han fått och att Bris rekryterar sin nya chef från IQ, säger Mikael Wallteg, styrelseordförande IQ och vice vd på Systembolaget.

För ytterligare information:
Mats Mehlberg, pressekreterare IQ, 070-916 06 71, e-post: mats@iq.se


IQ är en organisation som verkar för en smartare syn på alkohol. IQs verksamhet består av informationsinsatser, rapporter och undersökningar inom aktuella alkoholfrågor samt ett rikstäckande nätverk av aktörer inom alkoholområdet. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. Läs mer på IQ.se.


#iq
2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.