2013.04.22

Ungdomar tycker själva att ungdomar dricker för mycket

Enligt en undersökning som IQ genomfört instämmer drygt 2 av 3 tonåringar mellan 14-16 år i påståendet att många ungdomar dricker mer än de borde. Nästan var sjunde tonåring svarar också att de skulle vilja prata mer om alkohol med föräldrarna eller annan vuxen.

Under april månad kommer IQ att skicka ut 95 000 exemplar av boken Tonårsparlören till föräldrar vars barn fyller 14 år under 2013. Tonårsparlören syftar till att underlätta samtal om alkohol mellan föräldrar och tonåringar.

- Att ungdomar själva tycker att många jämnåriga dricker för mycket visar hur viktigt det är att som tonårsföräldrar prata om alkohol. Att som förälder berätta att man är orolig eller har frågor kring alkohol är att visa att man bry sig, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Resultat från undersökningen:
- 7 av 10 tonåringar mellan 14-16 år instämmer i påståendet att det är bra om föräldrar håller kontakten med tonåringar när de är ute en kväll, på fest eller på resa.

- Mer än hälften av tonåringar mellan 14-16 år instämmer i påståendet att det är bra att föräldrar sitter uppe och väntar på att tonåringar ska komma hem.

- Drygt 2 av 3 tonåringar mellan 14-16 år instämmer i påståendet att många ungdomar dricker mer än vad de borde göra.

- Undersökningen visar att många tonåringar tycker det är bra att föräldrar sitter uppe och väntar eller hör av sig under kvällen. Även om man som förälder inte alltid får beröm för att man gör det är det ofta väldigt uppskattat, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Se bifogat faktablad för ytterligare resultat från undersökningen.

Hela Tonårsparlören finns att läsa på www.tonårsparlören.se

*Undersökningen genomfördes av Novus mellan 12 mars - 2 april bland 1025 föräldrar med
tonårsbarn samt 508 ungdomar mellan 14-16 år.

För ytterligare information:
Magnus Jägerskog, VD IQ, 070-227 70 35, e-post: magnus@iq.se

Relaterat:
2013-05 Faktablad Tonårsparlören »


2018.03.06

Fortsatt utveckling mot mer tillåtande syn på alkohol

I dag släpps IQ:s rapport Alkoholindex 2017. I rapporten framkommer att svenskarna fortsätter att bli allt mer tillåtande i sin syn på berusningsdrickande. Den positiva utvecklingen bland unga vuxna, där synen på berusningsdrickande under flera år gått i en mer återhållsam riktning, bryts i årets undersökning.
2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.