2013.11.25

6 av 10 har utsatts för alkoholtjat enligt ny sifo-undersökning

I en Sifo-undersökning* som IQ genomfört svarar drygt 8 av 10 (84 procent) i Sverige att de upplever att det finns en förväntan att dricka alkohol i sociala sammanhang. 6 av 10 uppger också att någon försökt övertala dem att dricka alkohol eller dricka mer alkohol än de egentligen tänkt.

Att alla ska dricka alkohol och gärna lika mycket alkohol är självklart för många i Sverige. Den som av någon anledning tackar nej till alkohol/mer alkohol får ofta förklara sig eller utsätts för övertalningsförsök. Detta faktum lyfter IQ nu i en ny informationskampanj.

- Undersökningen visar att det tjatas mycket på människor för att få dem att dricka alkohol. För oss är det viktigt att lyfta frågan varför det är så, handlar alkoholtjat egentligen mer om den som tjatar än den man tjatar på? säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Topp-3, därför försöker människor övertala andra att dricka alkohol:

1. Drygt hälften av de tillfrågade (55 procent) svarar att anledningen till att människor ”alkoholtjatar” är att de tycker det är självklart att dricka alkohol i sociala sammanhang.

2. 38 procent svarar att anledningen till människor försöker övertala andra att dricka alkohol beror på att de inte tycker det är lika roligt att dricka alkohol om inte alla gör det.

3. Drygt var fjärde svarar att ”alkoholtjat” handlar om att de som dricker alkohol får dåligt samvete när inte alla gör det.
Ytterligare siffror från Sifo-undersökningen:

- Drygt var tredje (36 procent) person mellan 18-34 år har någon gång druckit alkohol för att slippa övertalningsförsök.
- Drygt 9 av 10 svenskar (93 procent) anser att grupptryck kan få människor att dricka mer alkohol än vad de planerat från början.
- Att var tredje person mellan 18-34 år druckit alkohol bara för att slippa tjat visar på den sociala förväntan som finns i samhället att dricka alkohol, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

IQ har låtit retorikexperten Elaine Eksvärd tag fram 3 tips för hur du kan undvika alkoholtjat. För tipsen och ytterligare siffror från undersökningen, se bifogat faktablad.

*Sifo-undersökningen genomfördes mellan den 6-12 november bland 1001 personer i åldrarna 18 år och uppåt.

För ytterligare information:
Magnus Jägerskog, VD IQ, 070-227 70 35, e-post: magnus@iq.se

Relaterat:
Faktablad: Grupptryck och förväntan »
Kampanjen: Va som folk »


2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.
2017.06.07

Skolavslutning oroar tonårsföräldrar

Drygt 8 av 10 (84 procent) tonårsföräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen och 4 av 10 är oroliga för att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med skolavslutningen. 6 av 10 tror även att deras tonårsbarn kommer att dricka sig berusad innan 18-års ålder.
2017.05.28

Tre av fyra studenter riskkonsumerar alkohol

Alkoholkonsumtionen och berusningsnivån bland studenter som besöker fester vid svenska universitet och högskolor är hög. Hela 74 procent av studenterna har alkoholvanor som innebär risk för fysiska, psykiska eller sociala skador. Det visar en ny rapport från IQ som presenteras idag.
2017.05.08

Stark alkoholkultur i studentlivet visar ny undersökning från IQ

Nästan 6 av 10 studenter anser att det finns traditioner inom studentlivet där det är självklart att man ska dricka alkohol. Drygt var fjärde svarande uppger även att de tror att det är svårare att passa in på deras universitet/högskola om man inte dricker alkohol. Det visar en undersökning som har genomförts på uppdrag av IQ, bland 6 808 högskolestuderande vid 16 olika studentkårer och nationer runt om i Sverige.