2013.10.28

IQ:s Tonårsparlören viktig för tonårsföräldrar

IQ har i år, för första gången, ansvarat för Tonårsparlören och mottagandet har varit positivt bland tonårsföräldrar. I en utvärdering* som IQ genomfört svarar bland annat 7 av 10 tonårsföräldrar (66 procent) att Tonårsparlören gett dem större förståelse för hur tonåringar möter alkohol i dagens samhälle.

95 procent av de tillfrågade tonårsföräldrarna svarar också att det är viktigt att samhället informerar i frågor som handlar om alkohol och tonåringar.

- Vi vet att information om alkohol och tonåringar är viktigt för många föräldrar. Därför är det roligt att Tonårsparlören tagits emot så bra, det visar att innehållet är både efterfrågat och uppskattat, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Bland övriga resultat i utvärderingen märks bland annat att 93 procent av de tillfrågade tonårsföräldrarna sett eller hört talas om Tonårsparlören och att drygt 6 av 10 (62 procent) diskuterat Tonårsparlören med sin tonåring.

Även regeringens ansvariga för alkoholfrågor, Barn- och äldreminister Maria Larsson, gläds över resultaten från utvärderingen av Tonårsparlören.

- Tonårsparlören är ett bra exempel på en informationsinsats som verkligen fungerar. Det är glädjande att se att Tonårsparlören gett föräldrar det stöd som de vill ha och behöver för att kunna prata med sina tonåringar om ett så viktigt ämne som alkohol, säger Maria Larsson, Barn- och äldreminister.

IQ skickade, med start i april, ut 95 000 exemplar av boken Tonårsparlören till alla föräldrar vars barn fyller 14 år under 2013. Tonårsparlören syftar till att underlätta samtal om alkohol mellan föräldrar och tonåringar.

Hela Tonårsparlören finns att läsa på www.tonårsparlören.se

*Utvärderingen genomfördes av Xtreme Nordic under perioden 6 till 20 maj bland 1000 föräldrar som fått Tonårsparlören hemskickad till sig.

För ytterligare information: Magnus Jägerskog, VD IQ, 070-227 70 35, e-post: magnus@iq.se

Relaterat:
2013-10 Uppföljning Tonårsparlören 2013, rapport 2013:3 »


2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.