2012.07.04

Alkohol i fokus när unga bygger bilden av sig själva

Kampanjer tas vidare i sociala medier - hur går det till? Hur tänker marknadsförarna? Och hur viktigt är det för unga människor att visa att man är berusad i sociala medier och vilka konsekvenser får det?

Dessa frågor diskuterades på ett seminarium i Visby. Resumés chefredaktör Claes de Faire höll i samtalet som IQs vd Magnus Jägerskog, Emanuel Karlsten, expert på sociala medier, Anne Brynolf, medicinsk redaktör Läkartidningen, och Cosmopolitans redaktionschef Elin Liljero Eriksson deltog i.

På seminariet presenterades en ny rapport, "Fullast på Facebook", som bland annat redovisar förekomsten av drinkorexi - att man svälter sig på dagen för att istället kunna dricka alkohol på kvällen. Sju procent av kvinnorna och fyra procent av männen svarar att de ofta eller ibland avstår från mat på dagen för att de planerar att dricka alkohol på kvällen. De vanligaste orsakerna till att de avstår från mat är att de vill öka effekten av alkoholen (42 procent) och hålla vikten (39 procent).

- Detta illustrerar att alkohol många gånger är en självklar del i unga vuxnas liv. Dricker man inte så passar man inte in, och alkohol blir ett sätt att bygga bilden av sig själv, säger IQs vd Magnus Jägerskog.

I samtalet påpekade Emanuel Karlsten att de sociala medierna innebär en möjlighet att bygga en digital identitet där vi skickar vykort från vår vardag. Han menade att det måste vara måttlig alkoholkonsumtion som är målet. Anne Brynolf underströk hur alkohol riskerar göra att unga förlorar kontrollen över dels den aktuella situationen vilket gör att risken för att bli utnyttjad eller råka ut för våld ökar, dels bilden på nätet som kan bestå av uppdateringar och publiceringar i berusat tillstånd. Elin Liljero Eriksson sade att alkoholkonsumtionen kan bottna i ängslighet och önskan om att få status i gruppen.

Marknadsföring av alkohol i sociala medier
I rapporten påpekas att de unga själva upplever att det förekommer mycket reklam för alkohol i sociala medier som Facebook, bloggar och Twitter. Det gäller särskilt 18- till 20-åringar. Det är också de, enligt undersökningen som gjorts för rapporten, som får flest inbjudningar av alkoholproducenter via sociala medier. Tre av tio upplever dessutom att reklam för öl, vin och sprit i sociala medier har ökat det senaste året. Åtta av tio festivaler i sommar har en alkoholsponsor.

- Jag tycker att dessa resultat är anmärkningsvärda med tanke på att marknadsföring av alkohol inte får rikta sig till ungdomar under 25 år, säger Magnus Jägerskog. Jag hoppas att både de sociala medieföretagen, alkoholproducenterna och tongivande bloggare vill delta i en diskussion om bilden av alkohol i sociala medier.

Reklam och tillsyn ska utredas
Regeringen har beslutat att tillsätta en särskild utredare med uppdrag att utreda omfattningen av marknadsföringen av alkohol och tobak i digitala kanaler. Bakgrunden är att marknadsföring av alkohol i digitala kanaler har ökat kraftigt och att det saknas en samstämmig bild över omfattningen. Enligt regeringens direktiv ska utredningen bland annat titta närmare på i vilken omfattning unga exponeras för alkoholreklam.

Här finns rapporten:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/iq/document/list

För ytterligare information:
Magnus Jägerskog, vd IQ, 070-22 77 035, e-post: magnus@iq.se

 


2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.