2012.06.21

En midsommar att minnas?

Under sommarmånaderna släpper svenskarna loss, njuter av den efterlängtade värmen, de långa ljusa nätterna och en iskall öl på verandan. Eller två. 2011 låg Systembolagets snittförsäljning under sommaren nästan 20 procent* högre än månadssnittet och nu nalkas midsommar som är högtiden då det dricks mest i Sverige. Enligt aldrig tidigare publicerad statistik från IQs Alkoholprofilen.se visar testerna som gjorts kring sommarmånaderna en ökning; att drickandet leder till att många råkar illa ut, får dåligt samvete och oroar sig för sina dryckesvanor.

För första gången presenterar IQ-initiativet nu siffror och trender från Alkoholprofilen.se, ett interaktivt självtest där man kan testa sina alkoholvanor på webben. Underlaget till siffrorna baseras på över 280 000 enkätsvar från de som sedan 2009 testat sina alkoholvanor.

- Fler än 7 av 10 unga vuxna män (18-25 år) som testar sina alkoholvanor på Alkoholprofilen.se uppger att de blir riktigt fulla minst en gång i månaden. Minst lika oroande är att många uppger att de någon gång inte kunnat sluta dricka när de väl börjat, säger Magnus Jägerskog, vd IQ.

Många uppger att man råkat illa ut på grund av alkohol. Knappt 4 av 10 unga vuxna män uppger att de någon gång i månaden drabbats av en minneslucka, drygt 3 av 10 kvinnor i samma ålder uppger detsamma.

- När man dricker så mycket att man inte kommer ihåg det man varit med om ligger man farligt nära alkoholförgiftning och riskerar skador, både på grund av sin berusning och rent medicinska effekter på kort och lång sikt. Man har allt att vinna på att tänka efter före så att man får en minnesvärd midsommar, säger Magnus Jägerskog.

Om Alkoholprofilen
Syftet med Alkoholprofilen är att ge människor möjligheten att reflektera över sina alkoholvanor. Frågorna i testet handlar om konsumtion, dryckesvanor, beteende, upplevda problem och berusning. Alkoholprofilen frågar också efter testpersonens egen inställning till sina vanor. Testet består av frågor från bland annat WHOs AUDIT som används över hela världen för att bedöma riskabla och skadliga alkoholvanor. Alkoholprofilen lanserades 2003 och har gjorts av mer en halv miljon svenskar. http://www.alkoholprofilen.se/

* ökningen är i antal liter, i ren alkohol blir den cirka 15%

För ytterligare information:
Magnus Jägerskog, VD IQ, på telefon 070-227 70 35 alt magnus@iq.se


2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.