2012.05.15

Vilket ungdomslag vinner 100 000 kr i år?

Nu är det dags att anmäla sig till IQ Stars Challenge och tävla om titeln Sveriges bästa och smartaste ungdomslag. Förra året anmälde sig cirka 100 ungdomslag från hela Sverige och vinnare blev Arlanda Jets från Uppland. I IQ Stars Challenge tävlar ungdomar från alla olika typer av idrotter mot varandra, oavsett ålder och kön.

IQ Stars är en långsiktig satsning från IQ och Riksidrottsförbundet. Syftet är att göra ungdomsidrotten till en alkoholfri miljö. Som ett led i satsningen IQ Stars arrangeras nu för andra året i rad tävlingen IQ Stars Challenge.

- Vi vet att 3 av 4 ungdomar tycker att det är viktigt att prata om riskerna med att kombinera alkohol och idrott*. Genom att gå med i IQ Stars får lagen bland annat material som hjälper till att prata om just detta på ett enkelt sätt, samtidigt som de har chansen att vinna 100 000 kronor till sin förening, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Vilket län kan säga att de har flest anmälda lag i årets upplaga av IQ Stars Challenge och därmed de "smartaste" idrottsungdomarna i Sverige?

 För förra årets vinnare av IQ Stars Challenge, Arlanda Jets, var finalen på Bosön givande på många sätt.

- För oss i Arlanda Jets var det jättekul att vara med i IQ Stars Challenge och tävla mot idrottare från andra sporter. Jag vill verkligen rekommendera alla att ta chansen att gå med i IQ Stars och IQ Stars Challenge. Vi hade en fantastisk helg på Bosön, träffade massor av trevliga människor och vann dessutom 100 000 kronor, säger Ville Korhonen, tränare för Arlanda Jets.

Så här anmäler du ditt lag till IQ Stars Challenge
Alla ungdomslag/träningsgrupper med aktiva i åldern 13-17 år kan bli medlemmar i IQ Stars, och samtidigt anmäla sig till IQ Stars Challenge. Förstapriset är 100 000 kronor, andrapriset är på 50 000 och tredjepriset är 25 000 kronor. Finalen äger rum helgen den 19-21 oktober på Bosön i Stockholm. Anmäler sig gör man på www.iqstars.se

*Undersökningen genomfördes av Xtreme Nordic på IQ:s uppdrag mellan den 30 januari- 12 februari 2012. Antalet respondenter i undersökningen var 513 personer i åldrarna 15-17 år.

För ytterligare information:
Magnus Jägerskog, vd IQ, 070-22 77 035, e-post: magnus@iq.se


2018.03.06

Fortsatt utveckling mot mer tillåtande syn på alkohol

I dag släpps IQ:s rapport Alkoholindex 2017. I rapporten framkommer att svenskarna fortsätter att bli allt mer tillåtande i sin syn på berusningsdrickande. Den positiva utvecklingen bland unga vuxna, där synen på berusningsdrickande under flera år gått i en mer återhållsam riktning, bryts i årets undersökning.
2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.