2012.12.18

Många skickar fylle-sms - ny app motverkar ont i magen dagen efter

En ny undersökning visar att 8 av 10 skickat sms efter att de druckit alkohol och 4 av 10 har ångrat att de använt mobiltelefonen påverkade. Idag lanserar IQ appen Fyllefilter för iPhone som ger användaren möjligheten att, genom olika tester, se om man är nykter nog att sms:a, uppdatera Facebook eller twittra från sin mobiltelefon.

- Många unga vuxna använder idag sin mobil för att kommunicera i sociala medier från exempelvis krogen. Ofta går det bra men det är tyvärr ganska vanligt att man vaknar upp med ont i magen, och inte bara ont i huvudet. Fyllefilter-appen är ett verktyg för att undvika detta, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

En SIFO-undersökning* som IQ genomfört bland 1000 personer mellan 18-35 år visar att:

- 4 av 10 (41 procent)har ångrat att de använt mobiltelefonen efter att de druckit alkohol
- 8 av 10 (78 procent)har skickat sms efter att ha druckit alkohol
- Nästan hälften (44 procent)av de som använder Facebook från mobilen har uppdaterat sin status efter att ha druckit alkohol
- 6 av 10 (64 procent) uppger att det är vanligt att deras vänner använder mobiltelefonen för att sms:a, twittra eller uppdatera Facebook när de druckit alkohol

- Att 8 av 10 unga vuxna sms:at efter att ha druckit alkohol visar att Fyllefilter-appen behövs. Jag hoppas att den leder till diskussion och reflektion, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Så här fungerar Fyllefilter i mobilen:
I Fyllefilter-appen får användarna genomföra olika motorik- och reaktionstester för att undersöka om de är nyktra nog att sms:a, använda Facebook eller twittra från sin mobiltelefon. Efter genomfört test kan användaren välja om hen vill sms:a, statusuppdatera, twittra eller inte. För de som klarat testet kompletteras uppdateringen/sms:et/tweeten med en text som förklarar att det är fyllefiltrerat. För de som inte klarat testet men ändå väljer att uppdatera/sms:a/twittra står det att texten inte är fyllefiltrerad. Det finns även möjlighet att ställa in sitt eget Fyllefilter-alarm eller använda Fyllefilters sms-karantän.

Ladda ner Fyllefilter för iPhone här:
https://itunes.apple.com/se/app/fyllefilter/id583716154?mt=8

*SIFO-undersökningen genomfördes på IQ:s uppdrag i maj 2012.
En Androidversion av Fyllefilter är planerad att lanseras i början av nästa år.

För ytterligare information:
Magnus Jägerskog, VD IQ, 070-227 70 35, e-post: magnus@iq.se

____________________________________________________________________


 


2018.03.06

Fortsatt utveckling mot mer tillåtande syn på alkohol

I dag släpps IQ:s rapport Alkoholindex 2017. I rapporten framkommer att svenskarna fortsätter att bli allt mer tillåtande i sin syn på berusningsdrickande. Den positiva utvecklingen bland unga vuxna, där synen på berusningsdrickande under flera år gått i en mer återhållsam riktning, bryts i årets undersökning.
2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.