2012.12.18

Många skickar fylle-sms - ny app motverkar ont i magen dagen efter

En ny undersökning visar att 8 av 10 skickat sms efter att de druckit alkohol och 4 av 10 har ångrat att de använt mobiltelefonen påverkade. Idag lanserar IQ appen Fyllefilter för iPhone som ger användaren möjligheten att, genom olika tester, se om man är nykter nog att sms:a, uppdatera Facebook eller twittra från sin mobiltelefon.

- Många unga vuxna använder idag sin mobil för att kommunicera i sociala medier från exempelvis krogen. Ofta går det bra men det är tyvärr ganska vanligt att man vaknar upp med ont i magen, och inte bara ont i huvudet. Fyllefilter-appen är ett verktyg för att undvika detta, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

En SIFO-undersökning* som IQ genomfört bland 1000 personer mellan 18-35 år visar att:

- 4 av 10 (41 procent)har ångrat att de använt mobiltelefonen efter att de druckit alkohol
- 8 av 10 (78 procent)har skickat sms efter att ha druckit alkohol
- Nästan hälften (44 procent)av de som använder Facebook från mobilen har uppdaterat sin status efter att ha druckit alkohol
- 6 av 10 (64 procent) uppger att det är vanligt att deras vänner använder mobiltelefonen för att sms:a, twittra eller uppdatera Facebook när de druckit alkohol

- Att 8 av 10 unga vuxna sms:at efter att ha druckit alkohol visar att Fyllefilter-appen behövs. Jag hoppas att den leder till diskussion och reflektion, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Så här fungerar Fyllefilter i mobilen:
I Fyllefilter-appen får användarna genomföra olika motorik- och reaktionstester för att undersöka om de är nyktra nog att sms:a, använda Facebook eller twittra från sin mobiltelefon. Efter genomfört test kan användaren välja om hen vill sms:a, statusuppdatera, twittra eller inte. För de som klarat testet kompletteras uppdateringen/sms:et/tweeten med en text som förklarar att det är fyllefiltrerat. För de som inte klarat testet men ändå väljer att uppdatera/sms:a/twittra står det att texten inte är fyllefiltrerad. Det finns även möjlighet att ställa in sitt eget Fyllefilter-alarm eller använda Fyllefilters sms-karantän.

Ladda ner Fyllefilter för iPhone här:
https://itunes.apple.com/se/app/fyllefilter/id583716154?mt=8

*SIFO-undersökningen genomfördes på IQ:s uppdrag i maj 2012.
En Androidversion av Fyllefilter är planerad att lanseras i början av nästa år.

För ytterligare information:
Magnus Jägerskog, VD IQ, 070-227 70 35, e-post: magnus@iq.se

____________________________________________________________________


 


2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.
2017.06.07

Skolavslutning oroar tonårsföräldrar

Drygt 8 av 10 (84 procent) tonårsföräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen och 4 av 10 är oroliga för att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med skolavslutningen. 6 av 10 tror även att deras tonårsbarn kommer att dricka sig berusad innan 18-års ålder.
2017.05.28

Tre av fyra studenter riskkonsumerar alkohol

Alkoholkonsumtionen och berusningsnivån bland studenter som besöker fester vid svenska universitet och högskolor är hög. Hela 74 procent av studenterna har alkoholvanor som innebär risk för fysiska, psykiska eller sociala skador. Det visar en ny rapport från IQ som presenteras idag.
2017.05.08

Stark alkoholkultur i studentlivet visar ny undersökning från IQ

Nästan 6 av 10 studenter anser att det finns traditioner inom studentlivet där det är självklart att man ska dricka alkohol. Drygt var fjärde svarande uppger även att de tror att det är svårare att passa in på deras universitet/högskola om man inte dricker alkohol. Det visar en undersökning som har genomförts på uppdrag av IQ, bland 6 808 högskolestuderande vid 16 olika studentkårer och nationer runt om i Sverige.
2017.04.27

Många föräldrar runt om i Sverige oroliga inför Valborg

Drygt var tredje förälder (35 procent) uppger att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med Valborg. I Kalmar län var motsvarande siffra 44 procent (högst) och i Norrbottens län var siffran 23 procent (lägst). Knappt åtta av tio (79 procent) svarar även att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol, men bara nio procent tror att det är vanligt att deras egna tonårsbarn dricker alkohol. Det visar en undersökning bland 2 927 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat göra.
2017.03.30

Nya filmer ska minska fyllan på fotboll

Hur skulle det se ut om vi betedde oss på samma sätt på föräldramöten eller biografer som vissa gör på fotboll? Svaret finns i de nya filmerna från satsningen Fotboll utan Fylla som har premiär idag.
2017.02.28

Mer tillåtande syn på berusningsdrickande enligt ny rapport från IQ

I dag släpps IQs Alkoholindex 2016. I rapporten framkommer att synen på berusningsdrickande blivit mer tillåtande i Sverige, såväl bland kvinnor som bland män. Unga vuxna går däremot mot strömmen och har blivit mer återhållsamma i attityden till att dricka sig berusad.
2017.01.10

Välkommen som ny kollega hos oss på IQ – ansvarig IQs nätverk

IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Inom ramen för detta arbete har vi samlat ett stort nätverk av aktörer som verkar inom alkoholområdet. Nu söker dig som ska ansvara för IQs verksamhetsområde nätverk. I rollen kommer du får stort ansvar för att nå ut och skapa medvetenhet och engagemang inom IQs frågor.