2011.07.05

Alla ska dricka på partyt!

Sex av tio unga vuxna tycker att det är jobbigt att gå på krogen utan att dricka alkohol, enligt en ny undersökning från IQ. Partytjejerna Sanna och Elins sociala experiment "I vått och torrt" bekräftar inställningen; "drick eller stanna hemma".

Förra sommaren genomförde Sanna Waxin, 25, och Elin Hammarberg, 25 ett socialt experiment genom att under 90 dagar besöka alla partystäder i Sverige och festa som vanligt, men utan alkohol. De hade tidigare druckit i snitt tre dagar av sju.

Reaktionerna de mötte var blandade, dels nyfikna frågor men också skepsis och en negativ attityd. När de frågade efter alkoholfritt i en bar på en festival fick de varsitt glas vatten och svaret "kom tillbaka när ni ska ha alkohol".

Trycket från vänner är stort vilket gör det svårt att festa utan att dricka alkohol. Det visar en ny undersökning från IQ. Var fjärde ung kvinna och var femte ung man uppger att de druckit alkohol för att slippa bli ifrågasatta.

68 procent av kvinnorna och 60 procent av männen som deltagit i undersökningen, tycker att det är jobbigt att gå på krogen utan att dricka alkohol. Över hälften har valt bort ett socialt sammanhang för att de inte har velat dricka alkohol - kvinnor (65 procent) och män (55 procent).

- Det finns en klar förväntan att man bör dricka alkohol när man går ut. Undersökningen visar att 84 procent dricker alkohol på krogen eller när man festar. Är man inte gravid eller kör bil avviker man från normen och man behöver på olika sätt motivera varför man inte dricker, säger Magnus Jägerskog, vd IQ. 

Sannas och Elins tips för en kul kväll utan alkohol:

. Se till att ha något roligare än läsk och vatten att dricka. Alkoholfri öl eller en bra drink med chili i funkar alltid.

. Gå in med rätt inställning, det är upp till dig att se till att du får en magisk kväll.

. Låt musik eller annat du gillar ta alkoholens plats i form av stämningshöjare.

. Utnyttja det faktum att du kan ta dig överallt när du vill med bil - du är ju nykter!

. Om du vid något tillfälle tycker att det känns extra jobbigt att inte dricka, tänk på hur bra du - till skillnad från alla andra - kommer att må när du vaknar i morgon.

Lättare att flörta men också minnesluckor och skador
62 procent av männen svarar att alkohol alltid eller ofta har positiva effekter, jämfört med 45 procent av kvinnorna. 33 procent respektive 47 procent upplever detta ibland.

Samtidigt är det många som på olika sätt har drabbats av negativa effekter kopplat till alkohol. Bland annat uppger knappt var femte att man skadat sig och fyra av tio uppger att man har drabbats av minnesluckor.

Om undersökningen
Novus har, på uppdrag av IQ, genomfört en ny attitydundersökning bland unga vuxna. Totalt 506 intervjuer har genomförts under perioden 1-7 juni 2011 med personer i åldern 18-25 år. Av dem är det 79 som aldrig dricker.

Rapport och pressbilder
Undersökningen och Elin och Sannas berättelse har sammanfattats i en rapport. Rapporten och pressbilder finns på:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/iq

För ytterligare information:
Magnus Jägerskog, vd IQ, 070-227 70 35.

 


2018.03.06

Fortsatt utveckling mot mer tillåtande syn på alkohol

I dag släpps IQ:s rapport Alkoholindex 2017. I rapporten framkommer att svenskarna fortsätter att bli allt mer tillåtande i sin syn på berusningsdrickande. Den positiva utvecklingen bland unga vuxna, där synen på berusningsdrickande under flera år gått i en mer återhållsam riktning, bryts i årets undersökning.
2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.