2011.07.05

Alla ska dricka på partyt!

Sex av tio unga vuxna tycker att det är jobbigt att gå på krogen utan att dricka alkohol, enligt en ny undersökning från IQ. Partytjejerna Sanna och Elins sociala experiment "I vått och torrt" bekräftar inställningen; "drick eller stanna hemma".

Förra sommaren genomförde Sanna Waxin, 25, och Elin Hammarberg, 25 ett socialt experiment genom att under 90 dagar besöka alla partystäder i Sverige och festa som vanligt, men utan alkohol. De hade tidigare druckit i snitt tre dagar av sju.

Reaktionerna de mötte var blandade, dels nyfikna frågor men också skepsis och en negativ attityd. När de frågade efter alkoholfritt i en bar på en festival fick de varsitt glas vatten och svaret "kom tillbaka när ni ska ha alkohol".

Trycket från vänner är stort vilket gör det svårt att festa utan att dricka alkohol. Det visar en ny undersökning från IQ. Var fjärde ung kvinna och var femte ung man uppger att de druckit alkohol för att slippa bli ifrågasatta.

68 procent av kvinnorna och 60 procent av männen som deltagit i undersökningen, tycker att det är jobbigt att gå på krogen utan att dricka alkohol. Över hälften har valt bort ett socialt sammanhang för att de inte har velat dricka alkohol - kvinnor (65 procent) och män (55 procent).

- Det finns en klar förväntan att man bör dricka alkohol när man går ut. Undersökningen visar att 84 procent dricker alkohol på krogen eller när man festar. Är man inte gravid eller kör bil avviker man från normen och man behöver på olika sätt motivera varför man inte dricker, säger Magnus Jägerskog, vd IQ. 

Sannas och Elins tips för en kul kväll utan alkohol:

. Se till att ha något roligare än läsk och vatten att dricka. Alkoholfri öl eller en bra drink med chili i funkar alltid.

. Gå in med rätt inställning, det är upp till dig att se till att du får en magisk kväll.

. Låt musik eller annat du gillar ta alkoholens plats i form av stämningshöjare.

. Utnyttja det faktum att du kan ta dig överallt när du vill med bil - du är ju nykter!

. Om du vid något tillfälle tycker att det känns extra jobbigt att inte dricka, tänk på hur bra du - till skillnad från alla andra - kommer att må när du vaknar i morgon.

Lättare att flörta men också minnesluckor och skador
62 procent av männen svarar att alkohol alltid eller ofta har positiva effekter, jämfört med 45 procent av kvinnorna. 33 procent respektive 47 procent upplever detta ibland.

Samtidigt är det många som på olika sätt har drabbats av negativa effekter kopplat till alkohol. Bland annat uppger knappt var femte att man skadat sig och fyra av tio uppger att man har drabbats av minnesluckor.

Om undersökningen
Novus har, på uppdrag av IQ, genomfört en ny attitydundersökning bland unga vuxna. Totalt 506 intervjuer har genomförts under perioden 1-7 juni 2011 med personer i åldern 18-25 år. Av dem är det 79 som aldrig dricker.

Rapport och pressbilder
Undersökningen och Elin och Sannas berättelse har sammanfattats i en rapport. Rapporten och pressbilder finns på:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/iq

För ytterligare information:
Magnus Jägerskog, vd IQ, 070-227 70 35.

 


2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.
2017.06.07

Skolavslutning oroar tonårsföräldrar

Drygt 8 av 10 (84 procent) tonårsföräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen och 4 av 10 är oroliga för att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med skolavslutningen. 6 av 10 tror även att deras tonårsbarn kommer att dricka sig berusad innan 18-års ålder.
2017.05.28

Tre av fyra studenter riskkonsumerar alkohol

Alkoholkonsumtionen och berusningsnivån bland studenter som besöker fester vid svenska universitet och högskolor är hög. Hela 74 procent av studenterna har alkoholvanor som innebär risk för fysiska, psykiska eller sociala skador. Det visar en ny rapport från IQ som presenteras idag.
2017.05.08

Stark alkoholkultur i studentlivet visar ny undersökning från IQ

Nästan 6 av 10 studenter anser att det finns traditioner inom studentlivet där det är självklart att man ska dricka alkohol. Drygt var fjärde svarande uppger även att de tror att det är svårare att passa in på deras universitet/högskola om man inte dricker alkohol. Det visar en undersökning som har genomförts på uppdrag av IQ, bland 6 808 högskolestuderande vid 16 olika studentkårer och nationer runt om i Sverige.
2017.04.27

Många föräldrar runt om i Sverige oroliga inför Valborg

Drygt var tredje förälder (35 procent) uppger att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med Valborg. I Kalmar län var motsvarande siffra 44 procent (högst) och i Norrbottens län var siffran 23 procent (lägst). Knappt åtta av tio (79 procent) svarar även att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol, men bara nio procent tror att det är vanligt att deras egna tonårsbarn dricker alkohol. Det visar en undersökning bland 2 927 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat göra.
2017.03.30

Nya filmer ska minska fyllan på fotboll

Hur skulle det se ut om vi betedde oss på samma sätt på föräldramöten eller biografer som vissa gör på fotboll? Svaret finns i de nya filmerna från satsningen Fotboll utan Fylla som har premiär idag.
2017.02.28

Mer tillåtande syn på berusningsdrickande enligt ny rapport från IQ

I dag släpps IQs Alkoholindex 2016. I rapporten framkommer att synen på berusningsdrickande blivit mer tillåtande i Sverige, såväl bland kvinnor som bland män. Unga vuxna går däremot mot strömmen och har blivit mer återhållsamma i attityden till att dricka sig berusad.
2017.01.10

Välkommen som ny kollega hos oss på IQ – ansvarig IQs nätverk

IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Inom ramen för detta arbete har vi samlat ett stort nätverk av aktörer som verkar inom alkoholområdet. Nu söker dig som ska ansvara för IQs verksamhetsområde nätverk. I rollen kommer du får stort ansvar för att nå ut och skapa medvetenhet och engagemang inom IQs frågor.