2011.05.08

Arlanda Jets från Uppland är Sveriges bästa lag

I helgen avgjordes finalen av IQ Stars Challenge på Bosön utanför Stockholm. Vinnare av de 100 000 kronorna i förstapris och titeln Sveriges bästa lag blev det amerikanska fotbollslaget Arlanda Jets från Uppland.

IQ Stars och IQ Stars Challenge är en långsiktig satsning mellan IQ och Riksidrottsförbundet. Syftet är att göra ungdomsidrott till en alkoholfri miljö. I helgen ställdes 21 ungdomslag från hela Sverige mot varandra i finalen av IQ Stars Challenge på Bosön utanför Stockholm. Lagen tävlade i ett antal olika grenar som testade deras samarbetsförmåga och tävlingsnerver maximalt.

- Jag är otroligt stolt över vinsten och killarnas fantastiska insats. Vi har haft en mycket trevlig och händelserik vistelse på Bosön och tar med oss många fina minnen härifrån. Vinstpengarna kommer att innebära stor betydelse för vår klubb där vi under den stundande tävlingssäsongen nu kommer att kunna resa bekvämt och det är med ett stort leende på läpparna som vi återvänder hem, säger Ville Korhonen, tränare för Arlanda Jets.

Topp-3 i finalen i IQ Stars Challenge 2011

1. Amerikanska fotbollslaget Arlanda Jets från Märsta i Uppland

2. Orienteringsklubben OK Nolaskogsarna från Örnsköldsvik i Västernorrland

3. Hallsta Ridklubb från Hallstahammar i Västmanland

Arlanda Jets tilldelas förutom äran förstapriset på 100 000 kronor, OK Nolaskogsarna får 50 000 kronor och Hallsta Ridklubb får 25 000 kronor.

 - Jag är väldigt imponerad av alla lagens insatser och i mina ögon är alla vinnare. Bara att gå med i IQ Stars är en seger i sig och visar att man tar sitt idrottande på allvar och inte vill kasta bort sin talang genom att använda alkohol i samband med idrott, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Fakta om IQ Stars och IQ Stars Challenge
Alla som gick med i IQ Stars kunde vara med i IQ Stars Challenge, oavsett vilken idrott man sysslade med. Uttagningen skedde genom röstning på www.iqstars.se och genom bedömning av en jury. Till slut utsågs 21 lag (ett lag från varje RF-distrikt runt om i landet) att tävla om titeln Sveriges bästa lag och första priset på 100 000 kronor.

För ytterligare information:
Magnus Jägerskog, vd IQ, 070-22 77 035, e-post: magnus@iq.se

Ville Korhonen, tränare för Arlanda Jets, 076-627 87 22

Susanne Mikaelsson, tränare för OK Nolaskogsarna, 070-396 46 59

Anne-Lie Hallkvist tränare för Hallsta Ridklubb, 070-324 47 82

För bilder på pristagarna gå till http://www.mynewsdesk.com/se/search/images?query=iq+initiativet

Besök även www.iqstars.se


2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.
2017.06.07

Skolavslutning oroar tonårsföräldrar

Drygt 8 av 10 (84 procent) tonårsföräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen och 4 av 10 är oroliga för att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med skolavslutningen. 6 av 10 tror även att deras tonårsbarn kommer att dricka sig berusad innan 18-års ålder.
2017.05.28

Tre av fyra studenter riskkonsumerar alkohol

Alkoholkonsumtionen och berusningsnivån bland studenter som besöker fester vid svenska universitet och högskolor är hög. Hela 74 procent av studenterna har alkoholvanor som innebär risk för fysiska, psykiska eller sociala skador. Det visar en ny rapport från IQ som presenteras idag.
2017.05.08

Stark alkoholkultur i studentlivet visar ny undersökning från IQ

Nästan 6 av 10 studenter anser att det finns traditioner inom studentlivet där det är självklart att man ska dricka alkohol. Drygt var fjärde svarande uppger även att de tror att det är svårare att passa in på deras universitet/högskola om man inte dricker alkohol. Det visar en undersökning som har genomförts på uppdrag av IQ, bland 6 808 högskolestuderande vid 16 olika studentkårer och nationer runt om i Sverige.
2017.04.27

Många föräldrar runt om i Sverige oroliga inför Valborg

Drygt var tredje förälder (35 procent) uppger att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med Valborg. I Kalmar län var motsvarande siffra 44 procent (högst) och i Norrbottens län var siffran 23 procent (lägst). Knappt åtta av tio (79 procent) svarar även att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol, men bara nio procent tror att det är vanligt att deras egna tonårsbarn dricker alkohol. Det visar en undersökning bland 2 927 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat göra.
2017.03.30

Nya filmer ska minska fyllan på fotboll

Hur skulle det se ut om vi betedde oss på samma sätt på föräldramöten eller biografer som vissa gör på fotboll? Svaret finns i de nya filmerna från satsningen Fotboll utan Fylla som har premiär idag.
2017.02.28

Mer tillåtande syn på berusningsdrickande enligt ny rapport från IQ

I dag släpps IQs Alkoholindex 2016. I rapporten framkommer att synen på berusningsdrickande blivit mer tillåtande i Sverige, såväl bland kvinnor som bland män. Unga vuxna går däremot mot strömmen och har blivit mer återhållsamma i attityden till att dricka sig berusad.
2017.01.10

Välkommen som ny kollega hos oss på IQ – ansvarig IQs nätverk

IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Inom ramen för detta arbete har vi samlat ett stort nätverk av aktörer som verkar inom alkoholområdet. Nu söker dig som ska ansvara för IQs verksamhetsområde nätverk. I rollen kommer du får stort ansvar för att nå ut och skapa medvetenhet och engagemang inom IQs frågor.