2011.05.08

Arlanda Jets från Uppland är Sveriges bästa lag

I helgen avgjordes finalen av IQ Stars Challenge på Bosön utanför Stockholm. Vinnare av de 100 000 kronorna i förstapris och titeln Sveriges bästa lag blev det amerikanska fotbollslaget Arlanda Jets från Uppland.

IQ Stars och IQ Stars Challenge är en långsiktig satsning mellan IQ och Riksidrottsförbundet. Syftet är att göra ungdomsidrott till en alkoholfri miljö. I helgen ställdes 21 ungdomslag från hela Sverige mot varandra i finalen av IQ Stars Challenge på Bosön utanför Stockholm. Lagen tävlade i ett antal olika grenar som testade deras samarbetsförmåga och tävlingsnerver maximalt.

- Jag är otroligt stolt över vinsten och killarnas fantastiska insats. Vi har haft en mycket trevlig och händelserik vistelse på Bosön och tar med oss många fina minnen härifrån. Vinstpengarna kommer att innebära stor betydelse för vår klubb där vi under den stundande tävlingssäsongen nu kommer att kunna resa bekvämt och det är med ett stort leende på läpparna som vi återvänder hem, säger Ville Korhonen, tränare för Arlanda Jets.

Topp-3 i finalen i IQ Stars Challenge 2011

1. Amerikanska fotbollslaget Arlanda Jets från Märsta i Uppland

2. Orienteringsklubben OK Nolaskogsarna från Örnsköldsvik i Västernorrland

3. Hallsta Ridklubb från Hallstahammar i Västmanland

Arlanda Jets tilldelas förutom äran förstapriset på 100 000 kronor, OK Nolaskogsarna får 50 000 kronor och Hallsta Ridklubb får 25 000 kronor.

 - Jag är väldigt imponerad av alla lagens insatser och i mina ögon är alla vinnare. Bara att gå med i IQ Stars är en seger i sig och visar att man tar sitt idrottande på allvar och inte vill kasta bort sin talang genom att använda alkohol i samband med idrott, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Fakta om IQ Stars och IQ Stars Challenge
Alla som gick med i IQ Stars kunde vara med i IQ Stars Challenge, oavsett vilken idrott man sysslade med. Uttagningen skedde genom röstning på www.iqstars.se och genom bedömning av en jury. Till slut utsågs 21 lag (ett lag från varje RF-distrikt runt om i landet) att tävla om titeln Sveriges bästa lag och första priset på 100 000 kronor.

För ytterligare information:
Magnus Jägerskog, vd IQ, 070-22 77 035, e-post: magnus@iq.se

Ville Korhonen, tränare för Arlanda Jets, 076-627 87 22

Susanne Mikaelsson, tränare för OK Nolaskogsarna, 070-396 46 59

Anne-Lie Hallkvist tränare för Hallsta Ridklubb, 070-324 47 82

För bilder på pristagarna gå till http://www.mynewsdesk.com/se/search/images?query=iq+initiativet

Besök även www.iqstars.se


2018.06.19

Semester – då dricker vi mer och oftare

I en Sifo-undersökning* som IQ genomfört svarar 6 av 10 svenskar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (58 procent) uppger även att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året.
2018.06.12

IQ polisanmäler spritkonton på Instagram

För barn och unga som vet vad de ska söka efter har det under lång tid varit enkelt att få tag i starksprit via sociala medier som exempelvis Instagram. IQ har hittat ett hundratal olika konton som erbjuder alkohol till försäljning dygnet runt. För att få dessa konton att försvinna och minska risken att barn och unga råkar illa ut på grund av alkohol har IQ polisanmält ett antal av dessa konton för brott mot alkohollagen.
2018.06.05

Många föräldrar oroliga inför skolavslutningen

I en undersökning* som IQ genomfört bland 3358 tonårsföräldrar uppger 85 procent att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Denna bild bekräftas i en undersökning* som IQ genomfört bland 512 ungdomar mellan 14 och 17 år där knappt 2 av 3 (65 procent) uppger att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen.
2018.05.17

Ny undersökning från IQ – Så påverkas vi av andras drickande

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger var tredje person i Sverige att de avstått från att delta i sociala sammanhang för att de tror att andra människors alkoholkonsumtion i samband med dessa kan påverka dem negativt. I undersökningen framkommer även att mer än hälften av alla kvinnor (53 procent) blivit sexuellt trakasserade av en berusad person, motsvarande siffra bland män var 26 procent.
2018.05.04

IQ och Forsman & Bodenfors går skilda vägar

Efter 12 år tillsammans går IQ och Forsman & Bodenfors skilda vägar. Beslutet att avsluta samarbetet har tagits i samförstånd. Nu vill IQ tacka Forsman & Bodenfors som under lång tid varit en viktig del i dess framgångsrika kommunikation.
2018.04.26

Vanligt att unga dricker alkohol vid Valborg – enligt unga

Enligt en ny undersökning* som IQ genomfört bland 512 ungdomar mellan 14-17 år uppger drygt 3 av 4 (77 procent) att de tror att det är vanligt att ungdomar dricker alkohol i samband med Valborg. På frågan vilka anledningar det finns till att tonåringar under 18 år dricker alkohol svarar flest ungdomar ”För att det är spännande”, följt av ”För att inte känna sig utanför” och ”För att det gör fester roligare”. Knappt 9 av 10 (87 procent) uppger även att de tycker det är bra att föräldrar hjälper sina barn med anledningar att säga nej till alkohol.
2018.04.05

Hög alkoholkonsumtion bland studenter – men få är oroliga

I en undersökning som IQ genomfört bland 2677 studerande svarar drygt var femte (22 procent) att de dricker alkohol 2-3 gånger i veckan eller oftare. I undersökningen framkommer även att 74 procent dricker 3-4 standardglas* eller mer när de dricker alkohol men endast 7 procent uppger att de är oroliga över sin alkoholkonsumtion.
2018.04.03

Korv (men inte sprit) viktigt när vi går på fotboll

Enligt en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av IQ bland de boende i Stockholm, Göteborg och Malmö svarar drygt 9 av 10 (92 procent) att det är bra att allsvenska fotbollsklubbar jobbar aktivt för att minska andelen kraftigt berusade personer på sina matcher. Drygt 3 av 4 (76 procent) uppger även att det inte är viktigt att dricka alkohol om/när de går på fotboll.
2018.03.21

Välkommen som ny kollega hos oss på IQ - pressansvarig (vikariat)

Vill du av att skapa publicitet för viktiga frågor och att nå igenom i medieflödet? Har du erfarenhet av kommunikationsarbete, gillar teamwork och att hitta PR-möjligheter? Då kan vikariatet som pressansvarig på IQ vara ett arbete för dig.
2018.03.06

Fortsatt utveckling mot mer tillåtande syn på alkohol

I dag släpps IQ:s rapport Alkoholindex 2017. I rapporten framkommer att svenskarna fortsätter att bli allt mer tillåtande i sin syn på berusningsdrickande. Den positiva utvecklingen bland unga vuxna, där synen på berusningsdrickande under flera år gått i en mer återhållsam riktning, bryts i årets undersökning.