2011.05.08

Arlanda Jets från Uppland är Sveriges bästa lag

I helgen avgjordes finalen av IQ Stars Challenge på Bosön utanför Stockholm. Vinnare av de 100 000 kronorna i förstapris och titeln Sveriges bästa lag blev det amerikanska fotbollslaget Arlanda Jets från Uppland.

IQ Stars och IQ Stars Challenge är en långsiktig satsning mellan IQ och Riksidrottsförbundet. Syftet är att göra ungdomsidrott till en alkoholfri miljö. I helgen ställdes 21 ungdomslag från hela Sverige mot varandra i finalen av IQ Stars Challenge på Bosön utanför Stockholm. Lagen tävlade i ett antal olika grenar som testade deras samarbetsförmåga och tävlingsnerver maximalt.

- Jag är otroligt stolt över vinsten och killarnas fantastiska insats. Vi har haft en mycket trevlig och händelserik vistelse på Bosön och tar med oss många fina minnen härifrån. Vinstpengarna kommer att innebära stor betydelse för vår klubb där vi under den stundande tävlingssäsongen nu kommer att kunna resa bekvämt och det är med ett stort leende på läpparna som vi återvänder hem, säger Ville Korhonen, tränare för Arlanda Jets.

Topp-3 i finalen i IQ Stars Challenge 2011

1. Amerikanska fotbollslaget Arlanda Jets från Märsta i Uppland

2. Orienteringsklubben OK Nolaskogsarna från Örnsköldsvik i Västernorrland

3. Hallsta Ridklubb från Hallstahammar i Västmanland

Arlanda Jets tilldelas förutom äran förstapriset på 100 000 kronor, OK Nolaskogsarna får 50 000 kronor och Hallsta Ridklubb får 25 000 kronor.

 - Jag är väldigt imponerad av alla lagens insatser och i mina ögon är alla vinnare. Bara att gå med i IQ Stars är en seger i sig och visar att man tar sitt idrottande på allvar och inte vill kasta bort sin talang genom att använda alkohol i samband med idrott, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Fakta om IQ Stars och IQ Stars Challenge
Alla som gick med i IQ Stars kunde vara med i IQ Stars Challenge, oavsett vilken idrott man sysslade med. Uttagningen skedde genom röstning på www.iqstars.se och genom bedömning av en jury. Till slut utsågs 21 lag (ett lag från varje RF-distrikt runt om i landet) att tävla om titeln Sveriges bästa lag och första priset på 100 000 kronor.

För ytterligare information:
Magnus Jägerskog, vd IQ, 070-22 77 035, e-post: magnus@iq.se

Ville Korhonen, tränare för Arlanda Jets, 076-627 87 22

Susanne Mikaelsson, tränare för OK Nolaskogsarna, 070-396 46 59

Anne-Lie Hallkvist tränare för Hallsta Ridklubb, 070-324 47 82

För bilder på pristagarna gå till http://www.mynewsdesk.com/se/search/images?query=iq+initiativet

Besök även www.iqstars.se


2018.03.06

Fortsatt utveckling mot mer tillåtande syn på alkohol

I dag släpps IQ:s rapport Alkoholindex 2017. I rapporten framkommer att svenskarna fortsätter att bli allt mer tillåtande i sin syn på berusningsdrickande. Den positiva utvecklingen bland unga vuxna, där synen på berusningsdrickande under flera år gått i en mer återhållsam riktning, bryts i årets undersökning.
2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.