2010.06.29

Seminarium i Almedalen: Hur dricker du, egentligen?

IQ:s Alkoholindex, en ny, återkommande undersökning av vad människor tycker är rätt och fel när det gäller alkohol, lanseras på ett seminarium i Visby den 6 juli. Tycker svenskar till exempel att det är okej att bli berusad när barn är med?

Vad kan och vill vi mäta? Kan vi skapa en förändring av attityder och beteenden? För den som vill arbeta med att påverka människors alkoholkonsumtion har fördjupade kunskaper om svenskarnas attityder till alkohol stor betydelse.

Tid:       Tisdagen den 6 juli kl 13.00-14.30

Plats:     Högskolan på Gotland, lokal B22

Program:

  • Samtalsledare Ellinor Persson ställer frågor till Ann-Therése Enarsson, IQs VD, om attityder till alkohol.
  • Paula Liljeberg, överläkare och sektionschef på Maria Ungdom, berättar om akutmottagningen som är öppen dygnet runt - året runt. Är föräldrars attityder till tonåringars drickande ett samhällsproblem?
  • Arne Modig, opinionsanalytiker, Novus, presenterar IQ:s Alkoholindex. Han redovisar likheter och olikheter mellan befolkningsgrupper och aktuella undersökningsresultat.
  • Sven Andréasson, alkoholexpert vid Folkhälsoinstitutet, beskriver ett korsdrag mellan två synsätt: å ena sidan är detta livsstil och levnadsvanor och kultur etcetera, å andra sidan är det beroende och sjukdom.

Ett nytt verktyg
IQ:s Alkoholindex är ett analysverktyg som bygger på ett antal frågor om vad som anses vara rätt eller fel förhållningssätt i situationer där alkohol konsumeras eller hanteras.

Resultatet som nu presenteras baseras på sammanlagt 2 000 telefonintervjuer. Intervjuerna genomfördes den 17-30 maj 2010. Målgrupp är befolkningen 16 år och äldre.

Pressbilder finns på http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/iq 

För ytterligare information:
Ann-Therése Enarsson, VD IQ, 08-410 249 51, 0709 21 75 50

 

 


2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.