2010.12.07

I december dricker varje svensk över fem kilo julskinka

I december får svenskarna i sig omkring 23 miljoner liter vin, 35 miljoner liter starköl och fyra miljoner liter sprit*. I kalorier (kcal)räknat är detta intag likvärdigt med nära två miljarder pepparkakor. Varje svensk dricker i genomsnitt alkohol som i kalorier motsvarar 11 kilo lutfisk under december.

- Många svenskar tänker på sin vikt och funderar på om man verkligen borde ta en extra portion skinka på jultallriken. Men få saker vi stoppar i oss innehåller så mycket kalorier som alkohol. Med Kaloriprofilen vill vi på ett humoristiskt och lättillgängligt sätt visa kalorierna som göms i julens alkoholdrycker och vad som krävs för att förbränna dessa, säger Ann-Therése Enarsson, vd på IQ.

Och kalorierna som gömmer sig i juldrycken kräver en hel del aktivitet för att förbrännas. Den genomsnittliga svensken måste panikjulhandla i drygt
32 timmar, slå in julklappar i 50 timmar eller åka längdskidor i 8,3 timmar för att bli av med kalorierna som dricks under december.

För att hålla koll på sin egen alkoholkonsumtion under julen kan man använda sig av IQ:s tjänst Kaloriprofilen som i december kläs i julskrud. Där skriver man in vad man drack till det senaste julbordet, får dessa kalorier översatta till pepparkakor, julskinka, köttbullar eller lutfisk, och sedan får man tips på vad man kan göra för att förbränna kalorierna.

- Kaloriprofilen kan förhoppningsvis fungera som motivation för att avstå från de där extra glasen julöl. Om du vet att varje julöl kräver mer än 30 minuters snöskottning att bli av med kanske det känns enklare att helt enkelt strunta i dem, säger Ann-Therése Enarsson, vd på IQ.

Om du vill prova Kaloriprofilen finns den här: http://apps.facebook.com/kaloriprofilen/

För ytterligare information, kontakta:
Ann-Therése Enarsson, vd IQ, 0709-21 75 50, E-post: ann-therese@iq.se

* Uppgifterna om konsumtionen av alkohol är för december 2009 och kommer från SoRad och baseras på alla svenskar över 15 år vilket motsvaras av 7 791 240 personer.I beräkningen av olika livsmedels kilokaloriinnehåll har vi utgått från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas samt uppgifter från tillverkarnas förpackningsinformation. Våra uträkningar av förbränning utgår från en person som väger 70 kg och baseras på MET-värden som har sammanställts av den amerikanska forskaren Barbara Ainsworth, och publicerats i tidskriften Medicine and Science in Sport and Exercise 1993, se även www.pubmed.com

 

 


2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.