2010.11.02

IQ lanserar Fyllefilter för Facebook

Idag lanserar IQ världens första webbfilter mot fyllepostningar. På sajten www.fyllefilter.se får besökaren utföra olika motorik- och reaktionstester som avgör om nykterheten är tillräcklig för att uppdatera Facebook eller twittra.

- Åsikter och tankar som sprids på Facebook efter ett par glas kan ge värre och mer långvarig baksmälla än huvudvärk. Vi hoppas att Fyllefilter kan åstadkomma eftertanke och reflektion kring alkohol och sociala medier, säger Ann-Therése Enarsson, vd för IQ.

En ny undersökning bland svenskar mellan 18-35 år visar att:

  • Nästan hälften (45 procent) av alla tillfrågade Facebookanvändare har använt Facebook efter att ha druckit alkohol.
  • Mer än var tredje Twitteranvändare (35 procent) har använt Twitter när de druckit alkohol.
  • 63 procent har märkt att vänner twittrat eller använt Facebook berusade.

- I dag finns det kring fyra miljoner svenska Facebookkonton. Många väljer allt oftare att statusuppdatera på fest eller på krogen. Med fyllefilter.se behöver ingen längre vakna upp och ångra gårdagen ur det perspektivet, säger Ann-Therése Enarsson, vd för IQ.

Så här fungerar Fyllefilter:
Besökare på Fyllefilter.se genomför olika motorik- och reaktionstestför att se om de är nyktra nog att använda Facebook eller Twitter. Besökaren kan därefter välja om han/hon vill statusuppdatera eller inte. För de som klarat testet och väljer att statusuppdatera kompletteras inlägget med en text som förklarar att det är fyllefiltrerat. För de som inte klarat testet men ändå väljer att göra en statusuppdatering kompletteras inlägget med en text som förklarar att det inte är fyllefiltrerat.

Undersökningen genomfördes av Xtreme på IQ:s uppdrag mellan den 19-25 oktober. Antalet respondenter i undersökningen var 1 027 personer i åldrarna 18-35 år.

För ytterligare information:
Ann-Therése Enarsson, vd IQ, 0709-21 75 50, E-post: ann-therese@iq.se


2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.