2009.07.02

Hultsfred svenska ungdomars spritresmål nummer ett

Hultsfred är det resmål som flest unga svenskar i åldern 16-26 år förknippar med alkohol. På andra plats kommer finlandsbåtar och på tredje plats Ibiza. Det framgår av en ny undersökning som genomförts på uppdrag av IQ-initiativet.

- Det är ingenting nytt att alkohol är en del av festivalkulturen. Men jag är ändå överraskad att Hultsfred kommer före både charterresor och Finlandsbåtar, säger Ann-Therése Enarsson, vd IQ-initiativet.

Onsdagen den 8 juli drar Hultsfredsfestivalen igång. Över 20 000 ungdomar beräknas besöka festivalen, som pågår i fyra dagar. Alla är dock inte där enbart för att lyssna på musik, för många är Hultsfred starkt förknippat med festande och alkohol. Det visar en undersökning bland ungdomar i åldrarna 16-26.

Här är de fem resmål som svenska ungdomar förknippar mest med alkohol:
1. Hultsfred
2. Finlandsbåt
3. Ibiza
4. Roskilde
5. Mallorca

Under förra årets Hultsfredsfestival omhändertogs 35 personer för berusning. 19 personer greps för narkotikabrott och 5 för rattfylleri.

Sex IQ-tips för smart festivalfestande:

  • Låt bli att dricka under dagen - du kommer bara bli trött framåt kvällen när de bästa banden spelar.
  • Om du känner att det lätt blir för mycket öl - tänk på att du kan varva med lättöl, ingen kommer att se skillnad.
  • Varannan Vatten är en beprövad och smart idé, även på festivaler.
  • Om du tycker att det är jobbigt att vakna upp bakfull hemma - fråga dig själv hur kul det skulle vara i ett kvalmigt tält på en överfull camping.
  • Ta chansen att se så många band du kan. De värsta fylleslagen sker ofta på campingen snarare än på själva festivalområdet.
  • Ta hjälp. Be en kompis som du litar på säga till när det är lagom. Eller gå in på iq.se och beställ en festcoach - så kan du bli uppringd av exempelvis Hoa-Hoa Dahlgren som påminner dig det är dags att sluta.

Den nya undersökningen genomfördes av Xtreme Nordic under perioden 6-13 maj 2009, med ett riksrepresentativt urval om 375 ungdomar i åldrarna 16-26 år.

För ytterligare information eller om du vill ta del av hela undersökningen:
Ann-Therése Enarsson, VD IQ, 08-410 249 51 alt 0709-21 75 50
___________________________________________________________________________

IQ verkar för en smartare syn på alkohol - att skapa en förändring av attityder och beteenden som resulterar i minskade alkoholskador. IQ lyfter fram projekt, goda exempel, som kan inspirera fler att göra mer för att minska alkoholkonsumtionen. Läs mer på IQ.se.


2018.03.06

Fortsatt utveckling mot mer tillåtande syn på alkohol

I dag släpps IQ:s rapport Alkoholindex 2017. I rapporten framkommer att svenskarna fortsätter att bli allt mer tillåtande i sin syn på berusningsdrickande. Den positiva utvecklingen bland unga vuxna, där synen på berusningsdrickande under flera år gått i en mer återhållsam riktning, bryts i årets undersökning.
2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.