2009.12.03

IQ och Olle Ljungström gjorde årets reklamlåt

I dag delar branschtidningen Resumé ut priset för Årets Reklamlåt 2009 vid en gala på Berns i Stockholm. Vinnare blev "Hvila vid denna källa", Fredmans Epistel nr 82,som framfördes av Olle Ljungström i IQ:s reklamfilm "Hur dricker du?".

Tävlingen Årets reklamlåt premierar det företag eller organisation som bäst använt musiken som bärande idé i sin reklamfilm.

- Olle Ljungström är en fantastisk artist och sångare. Ingen annan hade kunnat göra den här låten som han gör den, och vi är väldigt glada att han ville göra detta för IQ. Olle Ljungströms personlighet och erfarenheter hänger ihop med hans uttryck som sångare och låten gjorde filmen ännu starkare, säger Ann-Therése Enarsson, vd på IQ.

Genom ett samarbete med Spotify, där "Hvila vid denna källa" gjordes tillgänglig, har låten fått ytterligare spridning. Fram till och med idag har den där spelats över 17 000 gånger. IQ:s reklamfilm "Hur dricker du" har också visats 14 616 gånger på Youtube.

- Det känns verkligen jättekul att Olles tolkning av "Hvila vid denna källa" fått sådan stor spridning utanför de tv-kanaler där filmen visats. Genom att använda av oss Spotify och Youtube har filmen fått ett avsevärt längre liv och nått ännu fler människor, säger Ann-Therése Enarsson, vd på IQ.

Juryns motiverig till valet av "Hvila vid denna källa" som årets reklamlåt var följande (I juryn ingick Charlotte Most, Cornelia Opitz, Jan Gradvall, Stefan Falk och Adam Nordén):
Vinnaren är en reklamfilm som är helt och hållet byggd runt musiken. Och inte bara runt musiken, utan även runt artisten. Det är ett djärvt grepp att låta en sargad sångare, som varit öppen med sitt alkoholmissbruk, tolka en spritromantisk låt av nationalskalden Bellman. Att använda låten för att varna om alkoholens risker är genialt. Ingen annan artist och ingen annan låt hade kunnat vara IQ:s talesman med samma trovärdighet. Budskapet träffar rakt i levern.

För dem som vill lyssna på "Hvila vid denna källa" på Spotify, använd denna länk: http://open.spotify.com/track/2Qt45bFiYjJpAVReYOCPu4

Hela reklamfilmen finns här: http://www.youtube.com/watch?v=WL3V39hPImI

För ytterligare information:
Ann-Therése Enarsson, VD IQ, 08-410 249 51 alt 0709-21 75 50


2018.06.19

Semester – då dricker vi mer och oftare

I en Sifo-undersökning* som IQ genomfört svarar 6 av 10 svenskar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (58 procent) uppger även att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året.
2018.06.12

IQ polisanmäler spritkonton på Instagram

För barn och unga som vet vad de ska söka efter har det under lång tid varit enkelt att få tag i starksprit via sociala medier som exempelvis Instagram. IQ har hittat ett hundratal olika konton som erbjuder alkohol till försäljning dygnet runt. För att få dessa konton att försvinna och minska risken att barn och unga råkar illa ut på grund av alkohol har IQ polisanmält ett antal av dessa konton för brott mot alkohollagen.
2018.06.05

Många föräldrar oroliga inför skolavslutningen

I en undersökning* som IQ genomfört bland 3358 tonårsföräldrar uppger 85 procent att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Denna bild bekräftas i en undersökning* som IQ genomfört bland 512 ungdomar mellan 14 och 17 år där knappt 2 av 3 (65 procent) uppger att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen.
2018.05.17

Ny undersökning från IQ – Så påverkas vi av andras drickande

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger var tredje person i Sverige att de avstått från att delta i sociala sammanhang för att de tror att andra människors alkoholkonsumtion i samband med dessa kan påverka dem negativt. I undersökningen framkommer även att mer än hälften av alla kvinnor (53 procent) blivit sexuellt trakasserade av en berusad person, motsvarande siffra bland män var 26 procent.
2018.05.04

IQ och Forsman & Bodenfors går skilda vägar

Efter 12 år tillsammans går IQ och Forsman & Bodenfors skilda vägar. Beslutet att avsluta samarbetet har tagits i samförstånd. Nu vill IQ tacka Forsman & Bodenfors som under lång tid varit en viktig del i dess framgångsrika kommunikation.
2018.04.26

Vanligt att unga dricker alkohol vid Valborg – enligt unga

Enligt en ny undersökning* som IQ genomfört bland 512 ungdomar mellan 14-17 år uppger drygt 3 av 4 (77 procent) att de tror att det är vanligt att ungdomar dricker alkohol i samband med Valborg. På frågan vilka anledningar det finns till att tonåringar under 18 år dricker alkohol svarar flest ungdomar ”För att det är spännande”, följt av ”För att inte känna sig utanför” och ”För att det gör fester roligare”. Knappt 9 av 10 (87 procent) uppger även att de tycker det är bra att föräldrar hjälper sina barn med anledningar att säga nej till alkohol.
2018.04.05

Hög alkoholkonsumtion bland studenter – men få är oroliga

I en undersökning som IQ genomfört bland 2677 studerande svarar drygt var femte (22 procent) att de dricker alkohol 2-3 gånger i veckan eller oftare. I undersökningen framkommer även att 74 procent dricker 3-4 standardglas* eller mer när de dricker alkohol men endast 7 procent uppger att de är oroliga över sin alkoholkonsumtion.
2018.04.03

Korv (men inte sprit) viktigt när vi går på fotboll

Enligt en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av IQ bland de boende i Stockholm, Göteborg och Malmö svarar drygt 9 av 10 (92 procent) att det är bra att allsvenska fotbollsklubbar jobbar aktivt för att minska andelen kraftigt berusade personer på sina matcher. Drygt 3 av 4 (76 procent) uppger även att det inte är viktigt att dricka alkohol om/när de går på fotboll.
2018.03.21

Välkommen som ny kollega hos oss på IQ - pressansvarig (vikariat)

Vill du av att skapa publicitet för viktiga frågor och att nå igenom i medieflödet? Har du erfarenhet av kommunikationsarbete, gillar teamwork och att hitta PR-möjligheter? Då kan vikariatet som pressansvarig på IQ vara ett arbete för dig.
2018.03.06

Fortsatt utveckling mot mer tillåtande syn på alkohol

I dag släpps IQ:s rapport Alkoholindex 2017. I rapporten framkommer att svenskarna fortsätter att bli allt mer tillåtande i sin syn på berusningsdrickande. Den positiva utvecklingen bland unga vuxna, där synen på berusningsdrickande under flera år gått i en mer återhållsam riktning, bryts i årets undersökning.