2009.12.03

IQ och Olle Ljungström gjorde årets reklamlåt

I dag delar branschtidningen Resumé ut priset för Årets Reklamlåt 2009 vid en gala på Berns i Stockholm. Vinnare blev "Hvila vid denna källa", Fredmans Epistel nr 82,som framfördes av Olle Ljungström i IQ:s reklamfilm "Hur dricker du?".

Tävlingen Årets reklamlåt premierar det företag eller organisation som bäst använt musiken som bärande idé i sin reklamfilm.

- Olle Ljungström är en fantastisk artist och sångare. Ingen annan hade kunnat göra den här låten som han gör den, och vi är väldigt glada att han ville göra detta för IQ. Olle Ljungströms personlighet och erfarenheter hänger ihop med hans uttryck som sångare och låten gjorde filmen ännu starkare, säger Ann-Therése Enarsson, vd på IQ.

Genom ett samarbete med Spotify, där "Hvila vid denna källa" gjordes tillgänglig, har låten fått ytterligare spridning. Fram till och med idag har den där spelats över 17 000 gånger. IQ:s reklamfilm "Hur dricker du" har också visats 14 616 gånger på Youtube.

- Det känns verkligen jättekul att Olles tolkning av "Hvila vid denna källa" fått sådan stor spridning utanför de tv-kanaler där filmen visats. Genom att använda av oss Spotify och Youtube har filmen fått ett avsevärt längre liv och nått ännu fler människor, säger Ann-Therése Enarsson, vd på IQ.

Juryns motiverig till valet av "Hvila vid denna källa" som årets reklamlåt var följande (I juryn ingick Charlotte Most, Cornelia Opitz, Jan Gradvall, Stefan Falk och Adam Nordén):
Vinnaren är en reklamfilm som är helt och hållet byggd runt musiken. Och inte bara runt musiken, utan även runt artisten. Det är ett djärvt grepp att låta en sargad sångare, som varit öppen med sitt alkoholmissbruk, tolka en spritromantisk låt av nationalskalden Bellman. Att använda låten för att varna om alkoholens risker är genialt. Ingen annan artist och ingen annan låt hade kunnat vara IQ:s talesman med samma trovärdighet. Budskapet träffar rakt i levern.

För dem som vill lyssna på "Hvila vid denna källa" på Spotify, använd denna länk: http://open.spotify.com/track/2Qt45bFiYjJpAVReYOCPu4

Hela reklamfilmen finns här: http://www.youtube.com/watch?v=WL3V39hPImI

För ytterligare information:
Ann-Therése Enarsson, VD IQ, 08-410 249 51 alt 0709-21 75 50


2018.03.06

Fortsatt utveckling mot mer tillåtande syn på alkohol

I dag släpps IQ:s rapport Alkoholindex 2017. I rapporten framkommer att svenskarna fortsätter att bli allt mer tillåtande i sin syn på berusningsdrickande. Den positiva utvecklingen bland unga vuxna, där synen på berusningsdrickande under flera år gått i en mer återhållsam riktning, bryts i årets undersökning.
2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.