2008.05.07

Högstadieelever festar på nattklubb

Bahnhof Bar arrangerar med jämna mellanrum drog- och rökfria discon elever i årskurs 7-9. Nattklubben ligger bredvid Ängelholms station, vilket innebär att bussar och tåg i princip går hela vägen fram till entrén. Andra gånger är det drogfria gymnasiediscon. Initiativtagare är Leif Göransson, som till vardags jobbar som pilot på sjöräddningshelikoptern i Säve. Han vill nå fram till eleverna med sitt budskap. Förutom alkohol och attityder varnar han också för faran med att använda falsk legitimation, att åka svarttaxi och riskerna med att gå på blöta efterfester. - Vi måste ge ungdomarna någonting som är kul, säger Leif Göransson. Det är okej att de dansar på bardisken bara de är nyktra och schyssta. Vuxna måste ta alkoholansvar Mer än var femte tonåring dricker periodvis stora mängder alkohol, enligt Barnombudsmannens rapport "Upp till 18". Fler ungdomar vårdas dessutom för alkoholförgiftning än tidigare. Flickor är i dag i lika stor utsträckning intensivkonsumenter som pojkar. Ungdomar har lägre toleransnivå och berusningskurvan stiger fortare än för vuxna. Det är därför viktigt att föräldrar och andra vuxna tar sitt ansvar när det gäller att inte köpa ut till barn och ungdomar eller att bjuda på alkohol. Ett bra exempel på aktivt arbete är Kronobergspolisen som satte fast langare och informerade föräldrar när de påträffade ungdomar med alkohol på stan. De föräldrar som inte kom för att hämta sitt barn anmäldes till socialtjänsten. Kronobergsmodellen är IQ-projekt nummer 747. ÖPP, som är IQ-projekt nummer 1, är ett annat exempel. Genom att informera tonårsföräldrar och få dem att tydliggöra gränser när det gäller alkohol, har två högstadieskolor i Örebro och två i Kumla lyckats minska berusningsdrickandet påtagligt. Information om IQ och IQ:s projekt finns på http://www.iq.se För ytterligare information: Christina Luttropp-Voquer, IQ, 08-410 249 54, 0709-217 554 IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. IQ lyfter fram projekt, goda exempel, som kan inspirera fler att göra mer för att minska alkoholkonsumtionen. Läs mer på IQ.se.
2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.