2008.05.07

Högstadieelever festar på nattklubb

Bahnhof Bar arrangerar med jämna mellanrum drog- och rökfria discon elever i årskurs 7-9. Nattklubben ligger bredvid Ängelholms station, vilket innebär att bussar och tåg i princip går hela vägen fram till entrén. Andra gånger är det drogfria gymnasiediscon. Initiativtagare är Leif Göransson, som till vardags jobbar som pilot på sjöräddningshelikoptern i Säve. Han vill nå fram till eleverna med sitt budskap. Förutom alkohol och attityder varnar han också för faran med att använda falsk legitimation, att åka svarttaxi och riskerna med att gå på blöta efterfester. - Vi måste ge ungdomarna någonting som är kul, säger Leif Göransson. Det är okej att de dansar på bardisken bara de är nyktra och schyssta. Vuxna måste ta alkoholansvar Mer än var femte tonåring dricker periodvis stora mängder alkohol, enligt Barnombudsmannens rapport "Upp till 18". Fler ungdomar vårdas dessutom för alkoholförgiftning än tidigare. Flickor är i dag i lika stor utsträckning intensivkonsumenter som pojkar. Ungdomar har lägre toleransnivå och berusningskurvan stiger fortare än för vuxna. Det är därför viktigt att föräldrar och andra vuxna tar sitt ansvar när det gäller att inte köpa ut till barn och ungdomar eller att bjuda på alkohol. Ett bra exempel på aktivt arbete är Kronobergspolisen som satte fast langare och informerade föräldrar när de påträffade ungdomar med alkohol på stan. De föräldrar som inte kom för att hämta sitt barn anmäldes till socialtjänsten. Kronobergsmodellen är IQ-projekt nummer 747. ÖPP, som är IQ-projekt nummer 1, är ett annat exempel. Genom att informera tonårsföräldrar och få dem att tydliggöra gränser när det gäller alkohol, har två högstadieskolor i Örebro och två i Kumla lyckats minska berusningsdrickandet påtagligt. Information om IQ och IQ:s projekt finns på http://www.iq.se För ytterligare information: Christina Luttropp-Voquer, IQ, 08-410 249 54, 0709-217 554 IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. IQ lyfter fram projekt, goda exempel, som kan inspirera fler att göra mer för att minska alkoholkonsumtionen. Läs mer på IQ.se.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.
2017.06.07

Skolavslutning oroar tonårsföräldrar

Drygt 8 av 10 (84 procent) tonårsföräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen och 4 av 10 är oroliga för att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med skolavslutningen. 6 av 10 tror även att deras tonårsbarn kommer att dricka sig berusad innan 18-års ålder.
2017.05.28

Tre av fyra studenter riskkonsumerar alkohol

Alkoholkonsumtionen och berusningsnivån bland studenter som besöker fester vid svenska universitet och högskolor är hög. Hela 74 procent av studenterna har alkoholvanor som innebär risk för fysiska, psykiska eller sociala skador. Det visar en ny rapport från IQ som presenteras idag.
2017.05.08

Stark alkoholkultur i studentlivet visar ny undersökning från IQ

Nästan 6 av 10 studenter anser att det finns traditioner inom studentlivet där det är självklart att man ska dricka alkohol. Drygt var fjärde svarande uppger även att de tror att det är svårare att passa in på deras universitet/högskola om man inte dricker alkohol. Det visar en undersökning som har genomförts på uppdrag av IQ, bland 6 808 högskolestuderande vid 16 olika studentkårer och nationer runt om i Sverige.
2017.04.27

Många föräldrar runt om i Sverige oroliga inför Valborg

Drygt var tredje förälder (35 procent) uppger att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med Valborg. I Kalmar län var motsvarande siffra 44 procent (högst) och i Norrbottens län var siffran 23 procent (lägst). Knappt åtta av tio (79 procent) svarar även att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol, men bara nio procent tror att det är vanligt att deras egna tonårsbarn dricker alkohol. Det visar en undersökning bland 2 927 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat göra.
2017.03.30

Nya filmer ska minska fyllan på fotboll

Hur skulle det se ut om vi betedde oss på samma sätt på föräldramöten eller biografer som vissa gör på fotboll? Svaret finns i de nya filmerna från satsningen Fotboll utan Fylla som har premiär idag.
2017.02.28

Mer tillåtande syn på berusningsdrickande enligt ny rapport från IQ

I dag släpps IQs Alkoholindex 2016. I rapporten framkommer att synen på berusningsdrickande blivit mer tillåtande i Sverige, såväl bland kvinnor som bland män. Unga vuxna går däremot mot strömmen och har blivit mer återhållsamma i attityden till att dricka sig berusad.
2017.01.10

Välkommen som ny kollega hos oss på IQ – ansvarig IQs nätverk

IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Inom ramen för detta arbete har vi samlat ett stort nätverk av aktörer som verkar inom alkoholområdet. Nu söker dig som ska ansvara för IQs verksamhetsområde nätverk. I rollen kommer du får stort ansvar för att nå ut och skapa medvetenhet och engagemang inom IQs frågor.