2008.04.07

Gravid och berusad? Ny film från IQ

30 procent av alla blivande mödrar fortsätter att dricka alkohol under graviditeten. IQ:s nya film vill få blivande föräldrar att fundera på hur alkohol påverkar fostret. Kvinnors alkoholkonsumtionsmönster liknar numera männens samtidigt som tiden för när man skaffar sitt första barn har senarelagts. Detta medför att regelbundna alkoholvanor och ett visst beroende hinner etableras. 30 procent av de gravida fortsätter att dricka alkohol under graviditeten Ingen vet vilka mängder alkohol som skadar fostret. Det vi däremot vet är att allt mamman dricker går över till fostret. Fostret får samma blodalkoholhalt som mamman. Forskning visar att barnets intellektuella utveckling kan påverkas. - Mödrahälsovården har ett enkelt grundbudskap - avstå från all alkoholanvändning under graviditeten, för det kan skada barnet, säger Eva-Karin Envall, barnmorska och en av Riskbruksprojektets projektledare. Sedan Riskbruksprojektet startade för tre år sedan har fyra av fem barnmorskor utbildats i riskbruksfrågor och arbetet med alkoholprevention pågår på nästan varje mödravårdscentral i landet. IQ-projekt nr 4 handlar om barnmorskorna på mottagningar i Farsta, Vantör och Dalen i Stockholms län som har gått en utbildning för att lära sig mer om alkohol och graviditet. Filmer om föräldrar, skolan och snöskoter Filmen om graviditet och alkohol är en av fyra nya informationsfilmer från IQ som nu kommer att visas i TV3, Kanal 5 och TV6. En annan film handlar om föräldrars roll (IQ-projekt nr 1). Genom att informera tonårsföräldrar och få dem att tydliggöra gränser när det gäller alkohol, har högstadieskolor i Örebro och Kumla lyckats minska berusningsdrickandet. Behovet av alkolåsförsedda snöskotrar (IQ-projekt nr 564) illustreras i en film. I fjol omkom 14 personer i snöskoterolyckor och 100 skadades. Idrottshögstadiet i Timrå (IQ-projekt nr 17) är ett exempel på vad skolan kan göra genom att belöna ungdomar som avstår från att dricka alkohol. IQ:s film "Säg emot" fick ett Silverägg på årets Guldäggsgala. Information om IQ och IQ:s projekt finns på http://www.iq.se Filmer och pressbilder finns på http://www.newsdesk.se/pressroom/iq För ytterligare information: Eva-Karin Envall, barnmorska, Riskbruksprojektet, FHI, 08 566 135 38 Christina Luttropp Voquer, IQ, 08 410 249 54, 0709 217 554 IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. IQ lyfter fram projekt, goda exempel, som kan inspirera fler att göra mer för att minska alkoholkonsumtionen. Läs mer på IQ.se.
2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.