2008.10.30

Festcoachen "Hoa-Hoa" läxar upp unga vuxna på krogen

Yttre press och inre krav släpper när man dricker alkohol. Unga vuxna tycker att livet känns roligare och det blir lättare att flörta. Till nackdelarna hör att man kan sluddra och ragla, tappa minnet och hamna på bild på nätet. Nu kan de få en påminnelse från mamma, en arg tant, Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren eller en alkoholforskare om att inte dricka mer än de klarar av.

Sju av tio unga vuxna mellan 18 och 25 tycker att alkohol kan ha positiva effekter. Till nackdelarna hör att 36 procent har drabbats av minnes-luckor, 24 procent har hamnat på bild som lagts ut på nätet, 23 procent har kissat offentligt och 15 procent har haft oskyddat sex det senaste året.

Så här säger några unga vuxna i ett gruppsamtal online:
Magnus: "det slutar nästan alltid (i mitt fall) att man dricker sig stupfull ändå. svårt att sluta"
Sabina: "dels kan man väl inte sluta dricka för att alkoholen gör att man inte riktigt bestämmer över ens bslut helt själv"

För den som vill ta det lugnare "nästa gång" finns nu en enkel service som kan ge råg i ryggen precis när det som bäst behövs! Man förbeställer helt enkelt ett telefonsamtal, så ringer en festcoach upp under krog-kvällen eller festen och påminner om att ta det litet lugnare.

Det finns fyra coacher: Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren - tyngdlyftare, pappa, tv-programledare och på-spåret-deltagare - som uttrycker sig lika tydligt som han brukar. Alkoholforskaren Kent Johnsson ger vetenskapligt underbyggda råd. Möjligen biter en gammal dams livserfarenhet bättre? Och några kanske helst vill bli påminda av sin mamma? Festcoacherna kan vara arga, snälla eller sakliga - allt beroende på vad man själv föredrar.

Samtal från Festcoachen går att beställa på http://www.iq.se från torsdag 30 oktober. Man kan också beställa från mobilen genom att SMS:a "IQ" till 72456.

Här kan du tjuvlyssna på coacherna!

För ytterligare information:
Ann-Therése Enarsson, VD IQ, 08-410 249 50
Christina Luttropp Voquer, marknadschef IQ, 08-410 249 50, 0709-217 554

IQ verkar för en smartare syn på alkohol - att skapa förändring av attityder och beteenden som resulterar i minskade alkoholskador. IQ lyfter fram projekt, goda exempel, som kan inspirera fler att göra mer för att minska alkoholkonsumtionen. Läs mer på IQ.se


2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.