2007.05.16

Film om festens baksida

Alkoholen förknippas ofta med glädje och fest. Den ger förälskade modet att göra någonting åt det och tondöva att sjunga karaoke. Vi höjer glasen och skrattar. Vi dricker tillsammans med kollegor, på studentfester och på semestern. Alkohol är samtidigt ett av de mest beroendeframkallande medel som finns, och alkohol leder till minskad kontroll över både sig själv och situationen. Denna dubbelnatur präglar vårt förhållande till alkoholen.

Stress gör till exempel att människor konsumerar mer alkohol. Stress ökar också den subjektiva upplevelsen av att alkohol har en lugnande effekt. - Vi vill spegla alkoholens dubbelnatur, det kan vara festligt i vissa sammanhang men många känner stor oro för alkoholens inverkan på folkhälsan och på samhället i stort, säger Ann-Therése Enarsson, IQ:s VD. Jag hoppas att filmen ska göra att många tänker till, speciellt inför sommaren och semestern då många dricker mer alkohol än vanligt. Filmen, med Björn Granath som speakerröst, är ett porträtt av Sverige och alkoholen. Det är människor i olika åldrar, i olika situationer, i olika delar av landet.

Regissör är norske Joachim Trier vars debutfilm "Repris" var Oscarkandidat. En undersökning som Systembolaget lät Synovate Temo göra i fjol visar att 56 procent anser att det finns en ganska eller mycket stor risk att alkohol påverkar svenska folkets hälsa. Särskilt stor är medvetenheten om att alkohol har en tydlig koppling till våldsbrott. Undersökningen visar också att närmare hälften (48 procent) har negativa erfarenheter av alkohol, antingen bland släkt och vänner eller på arbetsplatsen/skolan/universitet. IQ har tillsammans med Svenska Taxiförbundet och Bussbranschens Riksförbund drivit en kampanj med krav på alkolås i alla skolskjutsar.

IQ och Svenska Fotbollförbundet har startat IQ United, ett projekt för att uppmuntra ungdomar att avstå från alkohol. Med hjälp av Karl-Bertil Jonsson har IQ uppmanat företag att inte ge bort alkohol som present, varken vid jul eller vid andra tillfällen. Läs här om 589 olika IQ-projekt: http://www.iq.se/ På webbplatsen finns pressbilder från filmen: http://www.iq.se/content/press-bilder.aspx För ytterligare information: Ann-Therése Enarsson, IQ, 08 410 249 51, 0709 21 75 50 IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. IQ lyfter fram projekt, goda exempel, som ska inspirera fler att göra mer för att minska alkoholkonsumtionen. Läs mer på IQ.se.


2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.