2007.04.03

Nyktra flick- och pojklag får åka på fotbollsläger i Danmark

Det är 500 fotbollslag som hittills har ställt sig bakom IQ Uniteds kriterier: . att alkohol och fotboll inte hör ihop, . att inte tillåta alkohol på läger eller turneringar, . att inte tillåta att tränare eller spelare är bakis vid träning eller match och . att spela med IQ Uniteds märke någonstans på matchstället.

De tre flicklag och tre pojklag som har skrivit de bästa motiveringarna för varför just de ska få chansen att åka utomlands på träningsläger är: Adolfsberg, F94, Örebro Alnö IF, P92, Sundsvall Hasslö Goif, F17, Hasslö, Karlskrona Lekstorps IF, P94, Gråbo, Lerum Lilla Träslövs FF, F92, Varberg Åsums BK, P93, Kristianstad - Intresset har varit jättestort, säger Ann-Therése Enarsson, IQ:s VD. Vi har omkring 11 000 anslutna spelare i åldern 13-17 år.

Träningslägren pågår torsdag-söndag, den 3-6 maj och den 10-13 maj, och äger rum på Ishöj Strand utanför Köpenhamn. Där finns tio fotbollsplaner och möjlighet till många andra idrottsaktiviteter. Värdet på varje träningsläger är cirka 50 000 kronor. Det finns många skäl att försöka skjuta upp alkoholdebuten hos unga. För varje år alkoholdebuten skjuts upp minskar risken för ett framtida beroende med 14 procent. Risken att råka illa ut ökar dramatiskt under berusning.

För fotbollsspelare handlar det också om att koordinationen, humöret och flåset försämras. För ytterligare information: Magnus Andersson, Svenska Fotbollförbundet, 08 735 95 54, 070 417 69 31 Ann-Therése Enarsson, IQ, 08 410 249 51, 0709 21 75 50, IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. IQ lyfter fram projekt, goda exempel, som ska inspirera fler att göra mer för att minska alkoholkonsumtionen. Läs mer på IQ.se.


2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.