2007.11.13

Yrkesförare mot rattfylleri i ny kampanj från IQ

En undersökning om attityden till höga hastigheter, alkoholpåverkade förare och trötthet/sömnbrist ger ett mycket tydligt utfall; 9 av 10 rangordnar alkoholpåverkade förare som viktigast av de tre faktorerna. Yrkesförare, som har vägen som sin arbetsplats, tar nu ställning mot alkohol i trafiken i en ny kampanj från IQ i samarbete med Sveriges Åkeriföretag. De tillfrågade i undersökningen har fått rangordna olika sätt att försöka minska riskerna med alkoholpåverkade förare i trafiken. Åtgärden att förare som dömts för onykterhet i trafik tvingas använda alkolås för att få köra igen hamnar överst. Nio av tio anser att användning av alkolås är effektivt - 61 procent rankar åtgärden som mycket effektiv. Kvinnor är mer övertygade än män och 40-plussare mer övertygade än yngre. Fler nykterhetskontroller på vägarna och hårdare straff för dem som döms för rattfylleribrott bedöms inte lika effektivt. 98 procent menar att det är viktigt eller mycket viktigt att alkolås installeras i lastbilar, men också bussar och taxibilar hamnar högt (95 resp 94 procent) och mer än 8 av tio anger det som en viktig/mycket viktig åtgärd när det gäller privatbilar. - Det är viktigt att på frivillig väg uppmuntra användning av alkolås, säger Carina R Nilsson, VD för Sveriges Åkeriföretag. Vår uppfattning är att de svenska förarna generellt sett har mindre problem med alkohol i trafiken än sina övriga EU-kollegor, och vi hoppas på att vi får gemensamma regler i Europa. Andelen trafikdödade förare som varit alkoholpåverkade har ökat under de senaste åren. De unga förarna är kraftigt överrepresenterade i dödsolyckor som beror på alkohol. I annonser i kvällspress med början den 15 november får Green Cargo, Schenker och Trabé representera hjältar som kör med alkolås. Lastbilschaufförerna är egentligen inte särskilt rädda för att själva dö i trafiken, de är rädda för att med sina tunga fordon möta en full bilist på fel sida vägen. Fler hjältar finns på www.iq.se/väljväg Frågorna om olika typer av faror i trafiken har besvarats av 502 kvinnor och män i åldern 18-64 år i Zaperas Internetpanel. Undersökningsresultatet finns på IQ.se För ytterligare information: Christina Luttropp Voquer, IQ, 08 410 249 50, 0709 217 554 Anna-Karin Neikter, Sveriges Åkeriföretag, 08 753 54 05, 0703 11 15 99 IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. IQ lyfter fram projekt, goda exempel, som ska inspirera fler att göra mer för att minska alkoholkonsumtionen. Läs mer på IQ.se.
2017.12.18

Alkohol påverkar mångas julfirande negativt

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört.
2017.12.07

3 av 4 tycker inte det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord

I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger drygt 3 av 4 (76 procent) att de inte tycker det är viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. 46 procent uppger även att kollegors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.
2017.11.22

40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.
2017.11.13

8 av 10 har påverkats negativt av andras drickande

Passivt drickande påverkar många negativt. I en ny Sifo-undersökning* som IQ genomfört uppger knappt 8 av 10 (79 procent) att andra människors alkoholkonsumtion påverkat dem negativt. 4 av 10 svarar att deras egen alkoholkonsumtion påverkat personer i deras omgivning negativt.
2017.10.26

Många föräldrar oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 2927 föräldrar i samtliga 21 län, med barn mellan 13–17 år, svarar knappt 9 av 10 (88 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.
2017.10.16

Karin Hagman ny vd för IQ

Med start den 1 januari 2018 tillträder Karin Hagman som ny vd på IQ. Karin Hagman kommer närmast från tjänsten som kommunikationschef på fackförbundet Kommunal och har innan dess bland annat arbetat som kommunikationschef på Hyresgästföreningen.
2017.09.26

IQ lanserar Bottler – en festbot för studenter

Idag är det premiär för IQs Bottler, en festbot som ska få studenter vid universitet och högskolor att fundera över sin alkoholkonsumtion och coacha dem till ett smartare och roligare festande. Bottler guidar studenter före, under och efter festen genom tips, frågor och påminnelser via Facebook Messenger.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.