2007.11.13

Yrkesförare mot rattfylleri i ny kampanj från IQ

En undersökning om attityden till höga hastigheter, alkoholpåverkade förare och trötthet/sömnbrist ger ett mycket tydligt utfall; 9 av 10 rangordnar alkoholpåverkade förare som viktigast av de tre faktorerna. Yrkesförare, som har vägen som sin arbetsplats, tar nu ställning mot alkohol i trafiken i en ny kampanj från IQ i samarbete med Sveriges Åkeriföretag. De tillfrågade i undersökningen har fått rangordna olika sätt att försöka minska riskerna med alkoholpåverkade förare i trafiken. Åtgärden att förare som dömts för onykterhet i trafik tvingas använda alkolås för att få köra igen hamnar överst. Nio av tio anser att användning av alkolås är effektivt - 61 procent rankar åtgärden som mycket effektiv. Kvinnor är mer övertygade än män och 40-plussare mer övertygade än yngre. Fler nykterhetskontroller på vägarna och hårdare straff för dem som döms för rattfylleribrott bedöms inte lika effektivt. 98 procent menar att det är viktigt eller mycket viktigt att alkolås installeras i lastbilar, men också bussar och taxibilar hamnar högt (95 resp 94 procent) och mer än 8 av tio anger det som en viktig/mycket viktig åtgärd när det gäller privatbilar. - Det är viktigt att på frivillig väg uppmuntra användning av alkolås, säger Carina R Nilsson, VD för Sveriges Åkeriföretag. Vår uppfattning är att de svenska förarna generellt sett har mindre problem med alkohol i trafiken än sina övriga EU-kollegor, och vi hoppas på att vi får gemensamma regler i Europa. Andelen trafikdödade förare som varit alkoholpåverkade har ökat under de senaste åren. De unga förarna är kraftigt överrepresenterade i dödsolyckor som beror på alkohol. I annonser i kvällspress med början den 15 november får Green Cargo, Schenker och Trabé representera hjältar som kör med alkolås. Lastbilschaufförerna är egentligen inte särskilt rädda för att själva dö i trafiken, de är rädda för att med sina tunga fordon möta en full bilist på fel sida vägen. Fler hjältar finns på www.iq.se/väljväg Frågorna om olika typer av faror i trafiken har besvarats av 502 kvinnor och män i åldern 18-64 år i Zaperas Internetpanel. Undersökningsresultatet finns på IQ.se För ytterligare information: Christina Luttropp Voquer, IQ, 08 410 249 50, 0709 217 554 Anna-Karin Neikter, Sveriges Åkeriföretag, 08 753 54 05, 0703 11 15 99 IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. IQ lyfter fram projekt, goda exempel, som ska inspirera fler att göra mer för att minska alkoholkonsumtionen. Läs mer på IQ.se.
2017.08.21

Så ofta drack vi alkohol under semestern

Enligt en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört uppger nästan 4 av 10 (37 procent) att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.
2017.06.21

Semester – då dricker vi mer och oftare

Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ.
2017.06.19

Många föräldrar oroliga inför sommarens festivaler

I en undersökning som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra bland 2927 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger drygt 8 av 10 (82 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Drygt var tredje (36 procent) uppger även att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med festivaler.
2017.06.07

Skolavslutning oroar tonårsföräldrar

Drygt 8 av 10 (84 procent) tonårsföräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen och 4 av 10 är oroliga för att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med skolavslutningen. 6 av 10 tror även att deras tonårsbarn kommer att dricka sig berusad innan 18-års ålder.
2017.05.28

Tre av fyra studenter riskkonsumerar alkohol

Alkoholkonsumtionen och berusningsnivån bland studenter som besöker fester vid svenska universitet och högskolor är hög. Hela 74 procent av studenterna har alkoholvanor som innebär risk för fysiska, psykiska eller sociala skador. Det visar en ny rapport från IQ som presenteras idag.
2017.05.08

Stark alkoholkultur i studentlivet visar ny undersökning från IQ

Nästan 6 av 10 studenter anser att det finns traditioner inom studentlivet där det är självklart att man ska dricka alkohol. Drygt var fjärde svarande uppger även att de tror att det är svårare att passa in på deras universitet/högskola om man inte dricker alkohol. Det visar en undersökning som har genomförts på uppdrag av IQ, bland 6 808 högskolestuderande vid 16 olika studentkårer och nationer runt om i Sverige.
2017.04.27

Många föräldrar runt om i Sverige oroliga inför Valborg

Drygt var tredje förälder (35 procent) uppger att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med Valborg. I Kalmar län var motsvarande siffra 44 procent (högst) och i Norrbottens län var siffran 23 procent (lägst). Knappt åtta av tio (79 procent) svarar även att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol, men bara nio procent tror att det är vanligt att deras egna tonårsbarn dricker alkohol. Det visar en undersökning bland 2 927 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat göra.
2017.03.30

Nya filmer ska minska fyllan på fotboll

Hur skulle det se ut om vi betedde oss på samma sätt på föräldramöten eller biografer som vissa gör på fotboll? Svaret finns i de nya filmerna från satsningen Fotboll utan Fylla som har premiär idag.
2017.02.28

Mer tillåtande syn på berusningsdrickande enligt ny rapport från IQ

I dag släpps IQs Alkoholindex 2016. I rapporten framkommer att synen på berusningsdrickande blivit mer tillåtande i Sverige, såväl bland kvinnor som bland män. Unga vuxna går däremot mot strömmen och har blivit mer återhållsamma i attityden till att dricka sig berusad.
2017.01.10

Välkommen som ny kollega hos oss på IQ – ansvarig IQs nätverk

IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Inom ramen för detta arbete har vi samlat ett stort nätverk av aktörer som verkar inom alkoholområdet. Nu söker dig som ska ansvara för IQs verksamhetsområde nätverk. I rollen kommer du får stort ansvar för att nå ut och skapa medvetenhet och engagemang inom IQs frågor.