playbutton Nu är det jul igen.

Nu är det jul igen.

ÅR: 2014

Nu är det julfester, uppesittarkvällar, luciatåg, julbord, mellandagsfirande och nyårsmiddagar igen.

Visst kan det vara både gott och trevligt att dricka lite lagom. Men vi kanske borde fundera på alla traditioner som hänger ihop med alkohol. För det är knappast breaking news att vårt drickande ställer till ganska mycket elände.

Som att alkoholen varje år kostar samhället omkring 45 miljarder kronor. Faktum är att över 1 miljon svenskar dricker så mycket att de är beroende av alkohol eller riskerar att bli det.

Ändå ångar vi på som om inget hade hänt. Och nästan alla hjälps åt att fördjupa intresset ännu mer. Nu i december kommer radio, TV och tidningar att lyfta fram mängder av julöl och smaksatta glöggsorter, man kommer ägna spaltkilometer åt vilket vin som passar bäst till julbordet, vilka spritsorter som funkar förvånansvärt bra med Stilton samt vilket brännvin som smakar bäst till sillen, osten och Jansson. Till allt detta kan läggas de ungefär 180 miljoner som läggs på alkoholreklam bara i november och december.

Nu är det jul igen. Var rädd om dig.

Så påverkas vårt drickande av julen

Vi genomförde nyligen en stor undersökning för att ta reda på mer hur jul- och nyårsfirandet påverkar vårt drickande. På frågan om folk tror att traditioner påverkar oss att dricka mer än vad vi egentligen hade tänkt svarade så här många ja:

Läs hela undersökningen
(Undersökningen är gjord i samarbete med SIFO. Den är riksrepresentativ och genomfördes i november 2014 med 1000 personer från 18 år och uppåt.)

Hur dricker du?

Testa dina egna alkoholvanor med Sveriges i särklass med använda webbtest, Alkoholprofilen. Klicka här.


Pressbilder

Kampanjer