Stolt och Nykter – ett storslaget sommarlovsfirande

I 16 år har sommarlovsfirandet den nyktra skolavslutningen Stolt och nykter ersatt fylla och oroligheter för ungdomar i Gävle.   

I slutet av 1990-talet var skolavslutningen alltid en stökig kväll i Gävle, betraktad som årets största riskhelg vad gäller unga och alkohol. För många ungdomar var avslutningskvällen första gången de testade alkohol.  

För att skjuta upp alkoholdebuten, minska fylla och skadegörelse och framför allt erbjuda stadens unga ett roligt avslutningsfirande, bestämde sig kommunens kultur- och fritidsförvaltning och Gävles fritidsgårdar för att anordna ett drogfritt firande. 

År 2001 arrangerades så det för första Stolt och Nykter – ett storslaget firande för ungdomar i årskurs 7 till 18 år i Furuviksparken utanför Gävle. Sedan dess lockar firandet tusentals ungdomar från Gästrikland, Hälsingland, Uppland, Dalarna och Södermanland varje år. Förra året besöktes det av cirka 3500 ungdomar från 13 kommuner. Projektledare Thed Stjerneklev berättar: 

-       Det bjöds på bland annat åkattraktioner, paintball, DJ och artister. Alla besökare alkoholtestas i entrén och förra året var samtliga besökare nyktra då de kom!

Samarbeten helt avgörande
För att alla ungdomar som vill ska kunna vara med under firandet arbetar man hårt för att hålla nere entréavgiften, som varit densamma sedan starten 2001: 100 kronor. För ungdomar som ändå har svårt att betala, händer det att fritidsgårdar stöttar med entréavgiften. Samarbete med många olika aktörer i och runt Gävle är en förutsättning:

- För att kunna hålla nere priset är vi helt beroende av samarbete med många aktörer som bidrar både ekonomiskt och på andra sätt, som till exempel genom att erbjuda gratis bussar och tåg till och från parken.

Alla ungdomar ska känna sig trygga
För att alla ungdomar ska känna sig trygga under firandet jobbar runt 100 personer på plats, bland andra fritidsledare, Furuviksparkens personal, sjukvårdare, poliser, fältassistenter och vakter. Och insatserna spelar stor roll:

-       Tack vare projektet är högstadiets skolavslutning i Gävle numera en av årets lugnare kvällar, berättar Thed Stjerneklev.

Årets Stolt och nykter går av stapeln den 12 juni 2018. Vill du veta mer, så kika in på stoltochnykter.nu.