Alkohol och sjukdomar

Alkohol & hälsa

Att dricka stora mängder alkohol ökar risken för att drabbas av sjukdom – inte ”bara” skrumplever. Den medicinska forskningen hittar allt fler samband mellan alkohol och många allvarliga sjukdomar, som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt depressioner.

För den som äter medicin eller lider av en sjukdom som exempelvis diabetes, gäller det att vara extra försiktig med alkohol. Även ”vanliga” värktabletter kan vara farliga i kombination med alkohol. Många alkoholdrycker innehåller också ämnen som kan innebära risker för allergiker.

För mer detaljerad information om olika sjukdomar än vad som finns här, kontakta din läkare eller prata med apotekens rådgivning.

Alkohol ökar risken att bli sjuk

HJÄRNSJUKDOMAR

Vid mycket hög och långvarig konsumtion krymper hjärnan och du kan drabbas av epileptiska anfall, demens eller andra hjärnsjukdomar.

HJÄRT- OCH KÄRLSJUKDOMAR

Pulsen och blodtrycket ökar när man dricker alkohol. Risken för hjärtarytmier av olika slag ökar, exempelvis förmaksflimmer. Alkoholkonsumtion kan inte rekommenderas för att förebygga kranskärlssjukdomar.

CANCER

Alkohol ökar risken för cancer i flera organ. Klara samband finns till cancer i mun och svalg, levercancer, bröstcancer och tjocktarmscancer.

LEVER- OCH BUKSPOTTSKÖRTELSJUKDOMAR

Alkohol ökar risken för levercancer och är en vanlig orsak till fettlever, hepatit och skrumplever.

DEPRESSION OCH SJÄLVMORD

Risken att drabbas av depressionssjukdomar ökar starkt vid hög alkoholkonsumtion. Hälften av alla självmord i Sverige är alkoholrelaterade.

HUDSJUKDOMAR

Hög alkoholkonsumtion ökar risken för psoriasis, eksem och andra hudbesvär.

MAGSJUKDOMAR

Hög alkoholkonsumtion ökar risken för magkatarr och sur mage.

SKELETTSJUKDOMAR

Hög alkoholkonsumtion ökar risken för benskörhet och gikt.

BLODSJUKDOMAR

Alkoholen hämmar benmärgens förmåga att bilda blodkroppar och kan leda till blodbrist.

ÖKAD KÄNSLIGHET FÖR INFEKTIONER

Genom alkoholens effekt på benmärgen påverkas de vita blodkroppar som ska skydda kroppen från infektioner. Detta leder till fler infektioner, exempelvis upprepade och långdragna förkylningar.

ANDNINGSSTÖRNINGAR

Dricker man strax innan man går och lägger sig kan man drabbas av tillfälliga andningsuppehåll i sömnen, så kallade apnéer. Om man redan har apnéer kan dessa förlängas, och är man dessutom snarkare ökar risken för hjärtattack och slaganfall.

Källor: Riddargatan 11177 Vårdguiden

Personer som har diabetes, är allergiska eller äter mediciner

DIABETES

En person som är diabetiker, bör vara extra försiktig med alkohol. Till skillnad mot vad man kan tro har sockerhalten inte så stor betydelse. Visst höjs blodsockret av drycker med hög sockerhalt, men man dricker ju väldigt lite av de allra sötaste alkoholdryckerna. Då kan det vara farligare med öl som man lätt dricker mer av. En starköl (40 cl) motsvarar 11,6 sockerbitar.

Små mängder alkohol kan, enligt vissa studier, förebygga diabetes. Men dricker man mycket kan alkohol i stället orsaka samma sjukdom, via skador på bukspottkörteln eller levern av alkohol. Att dricka sig riktigt berusad är mycket riskabelt för diabetiker, eftersom det kan leda till allvarliga komatillstånd.

Läs mer på Svenska Diabetesförbundet 

ALLERGIER

För den som är allergiker kan det lura faror i alkoholdrycker. De ämnen som oftast ger upphov till allergier är sulfit, histamin och färgämnen. Sulfit finns i alla viner. Det tillsätts för att förhindra att vinet surnar och missfärgas, och för att förhindra att bakterier och mögel får fäste. Det är framförallt astmatiker som reagerar på sulfit, eftersom det kan få luftrören att dra ihop sig. Halten av sulfit varierar mellan olika vintyper och är vanligen högst i de sötaste vita vinerna.

Är man allergisk mot histamin bör man istället undvika rödvin. Histamin kan finnas i allt vin, men det är vanligare i röda viner, särskilt sådana som lagrats länge på gamla ekfat. Histamin kan ge upphov till reaktioner som migränanfall, utslag och sänkt blodtryck. Reaktionerna kan bli kraftiga även om halten av histamin är låg, eftersom alkohol förstärker effekten.

Färgämnen orsakar ibland överkänslighet som hudutslag eller astmaanfall. I vanligt vin tillsätts inga färgämnen, men i blanddrycker, starkviner, cider, likörer och andra spritsorter tillsätter man ofta färgämnen. Både naturliga och syntetiska förekommer.

I alkoholdrycker förekommer ibland smakämnen som kryddor eller extrakt från nötter, choklad, kakao, bär eller örter. I vissa aperitifviner finns kinin som kan ge reaktioner hos överkänsliga personer. Det finns också i tonic, som ju ofta blandas i drinkar.

Gluten finns främst i öl och vissa spritdrycker som är framställda av säd. Laboratoriemässigt är det svårt att påvisa gluten i dessa drycker, men man kan inte ändå säkert säga att de är helt glutenfria. Är man känslig är det säkrast att helt undvika drycker där säd ingår som råvara. De enda alkoholhaltiga drycker som innehåller laktos är gräddlikörer. Men halterna är så små att det inte borde betyda något för den som är laktosintolerant.

Läs mer på Astma och Allergiförbundet

MEDICINER

Vissa läkemedel ska aldrig kombineras med alkohol. Andra kräver försiktighet. Eftersom alla läkemedel är olika är det därför bäst att läsa bipacksedeln noga. Eller prata med en läkare.

Vissa receptbelagda värktabletter är livsfarliga ihop med alkohol. De kan orsaka andningsstillestånd och ett hundratal svenskar dör varje år av den anledningen.

Värktabletter som innehåller dextropropoxifen (till exempel Dexofen och Doloxene) är allra farligast. De påverkar andningscentrum i hjärnan, och alkohol förstärker den effekten. Detta kan göra att kroppen helt enkelt glömmer bort att andas. Dextropropoxifen stannar kvar länge i kroppen. Därför bör man vänta minst två dygn efter man tagit tabletten innan man dricker alkohol.

Även receptbelagda värktabletter som innehåller kodein (som till exempel Treo Comp, Citodon och Panocod) kan tillsammans med alkohol ha en hämmande effekt på andningen.

Måttliga mängder alkohol och en vanlig receptfri värktablett innebär sällan någon hälsorisk. Men om man dricker mycket, eller tar flera tabletter, kan även den kombinationen bli farlig. Mycket alkohol i kombination med paracetamol (som finns i till exempel Alvedon och Panodil) kan ge livshotande skador på levern. Och acetylsalicylsyra (som finns i till exempel Magnecyl, Treo, Ipren och Voltaren) kan i kombination med större mängder alkohol ge upphov till svåra inre blödningar, eftersom båda två irriterar magslemhinnan.

Läs mer på: 1177 Vårdguiden